Ucraina a semnat partea politică a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană

by Genko Genko

Ucraina se apropie vineri de UE semnând partea politică a unui Acord de Asociere la summitul european de la Bruxelles, pe fondul unei escaladări a tensiunilor între Moscova şi Occident, pe tema Crimeei.

Primii care și-au pus semnăturile pe document au fost președinții Consiliului European și Comisiei Europene, Herman van Rompuy și Jose Manuel Barroso. După asta, Acordul a fost semnat de premierul Ucrainei desemnat de Rada Supremă, Arseni Iațeniuk, iar după oficialul ucrainean, în ordine alfabetică, au semnat șefii statelor și guvernelor celor 28 de țări membre ale UE.

Menționăm că semnarea Acordului de Asociere dintre Ucraina și Uniunea Europeană, Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre, era planificată să aibă loc în cadrul summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 28-29 noiembrie 2013. Cu toate acestea, cu o săptămână înainte de summit, cabinetul de miniștri al Ucrainei, condus de Nikolai Azarov, a suspendat procesul de pregătire pentru semnarea documentului.

CITIȚI ȘI...