Turismul în vremea atacurilor teroriste. Care sunt riscurile pentru turiştii moldoveni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În perioada verii moldovenii aleg tot mai des vacanțele în străinătate. Specialiştii explică care sunt riscurile la care ne supunem, cum am putea avea o vacanţă sigură şi cum ar trebui să reacţionăm dacă suntem părtaşi ai unui atentat.

Recentul atentat terorist din Manchester, Marea Britanie, a reamintit întregii lumi de conflictul dintre oragnizaţia Stat Islamic (ISIS), care doreşte să semene groază în rândul occidentalilor, şi autorităţi, care încearcă să contracareze acţiunile extremiste.

„Sunt ţintite cluburi, săli de concerte, târguri, pieţe publice pentru ca atentatul să aibă vizibilitate. Iar acestea nu sunt împotriva turiştilor, aşa cum s-a întâmplat în Egipt sau Tunisia, ci împotriva localnicilor. Organizaţiile teroriste din trecut, ETA, IRA, Luptătorii pentru Eliberarea Palestinei, organizau atentate teroriste fară victime, ţinta lor era să demonstreze că pot produce teroare, nu să producă victime în rândul cetăţenilor. În schimb, Al Quaida şi ISIS tocmai asta îşi propun, să producă victime cât mai multe, fără a avea un scop anume, ci la întâmplare. Mesajul pe care vor să îl transmită, practic, este că Occidentul în general nu mai este sigur”, spune expertul român în securitate, Hari Bucur pentru Mediafax.

Dacă cetăţenii unui stat care a trecut printr-o asemenea experienţă iau în calcul şi riscurile unui atentat atunci când îşi planifică vacanţa.

„Dacă suntem turişti într-o zonă unde considerăm că e un risc mai ridicat de atentat terorist, e bine în primul rând să evităm zonele foarte aglomerate, să evităm zonele unde au loc evenimente cu foarte mulţi oameni, e bine să evităm să călătorim noaptea în zone mai puţin centrale”, mai spun specialiștii români.

Pe de altă parte, experții mai susțin că riscul unui atac terorist este similar cu cel al unui accident şi totul depinde de noroc : „Probabilitatea ca un cetăţean european să fie rănit într-un atentat terorist este mai mică decât aceea de a fi rănit de o cărămidă căzută dintr-un bloc. Deci, noi, ca cetăţeni, practic nu avem cum să ne punem la adăpost în mod special, pentru că asta ar însemna, eventual, să nu mai ieşim deloc din casă. În plus, numărul teroriştilor sinucigaşi este extrem de mic, deci a nu ne mai duce la concerte, a nu mai merge în excursii, a nu mai ieşi din casă ar fi absurd. Totul ţine de hazard, iar probabilitatea producerii unui astfel de eveniment echivalează cu probabilitatea producerii unui accident aviatic”, a mai explicat Hari Bucur.

22 de persoane şi-au pierdut viaţa, luni seară, iar 59 de persoane au fost rănite, în urma unei explozii care a avut loc la Manchester Arena, după ce un atacator sinucigaş şi-a detonat centura cu explozibil.

Premierul Theresa May a anunţat, marţi seară, că Marea Britanie a ridicat gradul ameninţării de securitate la nivelul critic, ceea ce înseamnă că un atac este iminent.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...