Turcia cere Rusiei și SUA să termine „cearta” lor cu privire la Siria

Turcia cere Rusiei și SUA să termine „cearta” lor cu privire la Siria

Turcia, actor-cheie în dosarul sirian, le-a cerut miercuri Rusiei și SUA să înceteze „cearta” lor cu privire la posibilele lovituri împotriva regimului sirian în urma presupusului atac chimic asupra orașului insurgent Douma, în apropiere de Damasc, informează AFP.

„Unul spune „Eu am rachete mai bune”, altul spune „Ba nu, eu am rachete mai bune. Hai, dacă ai curaj, lansează-le!”. E o ceartă de stradă, ei se ceartă ca niște șefi de bandă. Și cine plătește prețul? (…) Civilii”, a declarat premierul turc Binali Yildirim, în timpul unui discurs susținut la Istanbul.

Aceste declarații dure intervin în contextul în care tensiunile dintre Rusia și SUA au escaladat în ultimele zile cu privire la presupusul atac chimic din Siria, pe care mai multe țări occidentale îl impută regimului de la Damasc, susținut de Moscova. Președintele american Donald Trump a atenționat miercuri Rusia cu atacuri iminente împotriva Siriei, la scurt timp după ce Moscova a avertizat împotriva oricărei acțiuni ce ar putea „destabiliza situația deja fragilă din regiune”. Diplomație rusă a replicat că rachetele cu care Trump amenință Rusia ar trebui să vizeze „teroriștii, nu guvernul legitim” de la Damasc.

„În aceste zile, membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU au o responsabilitate și mai mare. Însă, ei ce fac? Se amenință prin intermediul postărilor pe Twitter”, a spus Yildirim. „Nu este momentul pentru rivalitate, este momentul să ne gândim la rănile regiunii (…). Este momentul să lăsăm deoparte cearta despre cine e mai puternic”, a adăugat premierul turc.

În această dispută, Turcia este prinsă între aliatul său american, cu care relațiile s-au degradat în ultimii doi ani, și partenerul său rus, cu care legăturile sunt tot mai călduroase, în pofida unei rivalități de mai multe secole. Turcia susține opoziția siriană care încearcă să răstoarne din 2011 regimul lui Bashar al-Assad. Însă de peste un an Ankara pare mai preocupată de activitățile milițiilor kurde în nordul Siriei și cooperează strâns cu Rusia și Iranul, susținătorii regimului sirian.

0