Turcia, atac dur la adresa lui Putin: A ignorat avertismentele noastre

by Genko Genko

Turcia a condamnat dur vineri afirmațiile făcute de președintele rus Vladimir Putin în timpul ceremoniilor de la Erevan dedicate împlinirii unui secol de la începutul masacrelor comise împotriva armenilor pe teritoriul fostului Imperiu Otoman în Primul Război Mondial, liderul de la Kremlin calificând aceste masacre drept „genocid”, transmite AFP.

„Nimic nu poate justifica masacrele în masă. Astăzi, noi ne reculegem alături de poporul armean”, a mai declarat liderul rus la ceremoniile din capitala Armeniei.

„Respingem și condamnăm calificarea evenimentelor din anul 1915 drept genocid de către președintele Putin, în pofida apelurilor și avertismentelor noastre”, se menționează într-un comunicat emis ulterior de Ministerul turc de Externe, ce reproșează totodată Rusiei „practicile ei inumane împotriva popoarelor turc și musulmane” de-a lungul istoriei, fără să ofere detalii.

„Considerăm că Rusia este probabil cea mai în măsură să știe ce este un genocid și ce înseamnă această dimensiune juridică”, mai afirmă MAE turc, care atrage în final atenția că „repetarea acestei erori de către Rusia nu va favoriza pacea și bunăstarea în regiunea noastră”.

Turcia nu acceptă ca evenimentele tragice ce au avut loc la începutul secolului trecut pe teritoriul ei din prezent să fie catalogate drept genocid. În plus, în timp ce Erevanul susține că 1,5 milioane de armeni au murit atunci, Ankara recunoaște existența a numai câtorva sute de mii victime în rândul armenilor, dar nu ca urmare a unei campanii de exterminare în masă, ci doar din cauza războiului în care armenii au fost alături de Rusia în tabăra adversă celei din care făcea parte Imperiul Otoman.

CITIȚI ȘI...