Credeaţi că spălaţi rufele corect? Iată câte greşeli faceţi, care vă pot distruge hainele

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cu toţi avem acasă o maşină de spălat rufe însă nu toată lumea o şi foloseşte corect. De multe ori, din grabă sau neştiinţă facem greşeli care, în cele din urmă, duc la deteriorarea maşinii de spălat dar şi a hainelor. Iată ce greşeli trebuie să evitaţi pe viitor şi cum să procedaţii corect!

1. Folosești mult prea mult detergent

Dacă până acum ai umplut capacul de la detergentul lichid pentru a obține măsura necesară pentru o spălare, află că ai trăit în minciună. Dacă pui mai mult detergent, nu înseamnă că vei avea haine mai curate. Spuma face ca mizeria și scamele să se ridice, ceea ce înseamnă că nu vor fi eliminate în momentul clătirii iar hainele tale nu vor mai fi curate vreodată. Se recomandă să umpli capacul doar o treime sau până la jumătate. Sau poți folosi capsule cu detergent.

2. Nu lași detergentul să se dizolve

Avem impresia că dacă lăsăm butonul pe apă călduță, va fi în regulă pentru toate tipurile de material. În general, este adevărat dar mulți detergenți (cum ar fi cei pudră) nu se dizolvă la fel de bine în apa de temperatură mai scăzută. Pe mulți detergenți scrie că pot fi folosiți și în apă rece dar ar fi mai bine să fii precaută și să-ți schimbi modalitatea de spălare.

3. Nu umpli mașina de spălat cum trebuie

În cazul unei mașini de spălat în care rufele sunt puse de sus, cele murdare ar trebuie adăugate ultimele și nu primele, iar atunci când pui detergentul în timp ce mașina se umple cu apă, riști ca acesta să nu se dizolve ceea ce înseamnă că hainele vor rămâne tot murdare și că tot procesul nu va face altceva decât să te enerveze.

4. Nu separi bine hainele ce trebuie spălate

Știai că dacă pui în mașină o pereche de pantaloni de sport supraelastici cu un pulover din lână, după spălare, în materialul pantalonilor va rămâne pentru totdeauna scamă? Acum știi. Spală tot ce este supraelastic cu alte haine supraelastice. Chiar dacă ai putea să speli prosoapele împreună cu alte haine din bumbac, acest lucru va duce la încărcarea lor.

5. Exagerezi cu balsamul de rufe

Știm că te simți mai confortabilă dacă totul miroase bine și că ursulețul de pluș parcă e și mai drăguț după ce e spălat, însă balsamele de rufe lasă un strat pe țesătură. Acest lucru este și mai problematic în cazul prosoapelor pentru că acel strat le împiedică să absoarbă umezeala. Dacă totuși nu vrei să renunți la senzația de catifelare, atunci adaugă doar o jumătate de măsură în timpul ciclului de spălare.

6. Usuci totul la temperatură “normală”

Multe dintre mașinile de uscat noi au opțiuni diferite în ceea ce privește temperatura, în funcție de tipul de material. Totuși, dacă ai o mașină de uscat rufe mai veche, atunci ți se va părea că opțiunea “normal” merge la toate. Nu e adevărat, deoarece este opțiunea cu temperatura cea mai mare. Este bine să o folosești pentru hainele mai grele. Încearcă să optezi pentru o opțiune cu un nivel mediu de căldură și eventual care să împiedice formarea cutelor.

Dacă mai sus v-am atenţionat asupra greşelilor pe care le faceţi de cele mai multe ori, în continuare vă vom oferi şi nişte sfaturi cum să vă păziţi maşina de spălat şi hainele de la deteriorare.

1. Citeşte cu atenţie instrucţiunile de folosire

În acest fel, vei şti cum să setezi maşina de spălat în aşa fel încât să nu-ţi deterioreze hainele. Unele textile se spală la temperaturi înalte, altele la temperaturi scăzute, unele nu se storc, altele necesită o spălare fără detergent. Dacă nu setezi corect funcţiile maşinii de spălat, rişti ca hainele să se decoloreze, să se lărgească, să intre la apă, să nu fie clătite corespunzător etc.

2. Nu lăsa hainele ude în maşina de spălat
După ce s-a terminat ciclul de spălare, scoate imediat hainele din cuvă şi pune-le la uscat. Dacă le uiţi în interior, acestea pot dezvolta bacterii care, la rândul lor, pot provoca afecţiuni dermatologice. Nu mai punem la socoteală faptul că hainele vor prinde un miros foarte greu. Mai mult, acestea pot mucegăi dacă sunt lăsate pentru o perioadă mai mare de timp.

3.Pentru mătase foloseşte săpun cu pH neutru

Este de preferat ca hainele din mătase să fie curăţate uscat. Verifică, oricum, instrucţiunile de pe etichetă. Dacă le speli acasă, foloseşte aăă călduţă (maximum 30 de grade Celsius) şi săpun cu pH neutru. Clăteşte matasea cu apă caldă din abundenţă şi stoarce delicat. Calcă ţesătura la o temperatură joasă, printr-o pânză umedă.

4. Pânzeturile se spală la temperaturi ridicate

Înainte de spălare, îndepărtează petele de grăsime (acolo unde este cazul). Foloseşte clor pentru pânză albă şi înălbitori fără clor pentru pânza colorată. Materialul se spală apoi la maşina de spălat evitând tratamentele agresive. Setează maşina pe un tip de stoarcere delicat. Pânzeturile se calcă umede, la o temperatură ridicată.

5. Vâscoza se spală în apă rece
Pentru hainele din vâscoză ce pot fi spălate manual este obligatoriu să urmăreşti instrucţiunile de pe etichetă. Încearcă să foloseşti apă mai rece. Rufele astfel spălate se storc uşor, prin presare, şi pun la uscat pe un umeraş dacă instrucţiunile nu interzic acest lucru. Cele împletite se vor usca aşezate pe o suprafaţă netedă. Se calcă umede, al temperaturi medii.

6. Bumbacul alb se tratează cu clor

Pentru rufele foarte murdare, înainte de spălare toarnă soluţii speciale pde înălbire pe petele de grăsime. Este recomandat să foloseşti programul de prespălare al maşinii de spălat. Dacă nu ai maşină automată, pune rufele mai întâi la înmuiat. Spală articolele din bumbac cu imprimeuri la o temperatură de 40 de grade Celsius şi foloseşte detergenţi speciali pentru spălări la temperaturi mai joase. Dacă este nevoie, tratează hainele complet albe cu clor. Hainele din bumbac se stropesc cu apă înainte de a fi călcate la temperaturi ridicate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...