Trump: Un atac militar din partea Statelor Unite ar reprezenta „o zi foarte tristă pentru Coreea de Nord”

Trump: Un atac militar din partea Statelor Unite ar reprezenta „o zi foarte tristă pentru Coreea de Nord”

Preşedintele Donald Trump a declarat că un atac militar din partea Statelor Unite împotriva regimului dictatorial al lui Kim Jong-un ar reprezenta „o zi foarte tristă pentru Coreea de Nord”, aparent reiterând posibilitatea unei astfel de acţiuni, subliniind însă faptul că un răspuns militar nu este „inevitabil”.

„O acţiune militară este cu siguranţă o opţiune. Este inevitabilă? Nimic nu este inevitabil. Ar fi minunat dacă o altă alternativă ar putea fi implementată”, a declarat preşedintele Statelor Unite în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu ocazia vizitei emirului Kuweitului.

„Aş prefera să nu urmăm calea militară, dar aceasta este cu siguranţă una din alternativele ce ar putea deveni realitate. Armata noastră nu a fost niciodată atât de puternică”, a subliniat liderul de la Casa Albă. Trump a lăudat creşterile bugetelor de apărare implementate de administraţia sa. „În fiecare zi, echipamente şi tehnică militară intră în uz, echipamente noi şi extraordinare, cele mai bune din lume de departe.

Sper că nu vom fi nevoiţi să le folosim împotriva Coreei de Nord. Dacă le vom folosi, va fi o zi foarte tristă pentru Coreea de Nord”. Coreea de Nord şi-a accelerat programul nuclear şi cel balistic în lunile de la inaugurarea preşedintelui Trump, testând o serie de rachete balistice ce aparent pot atinge teritoriul Statelor Unite, iar, săptămâna trecută, testând un dispozitiv nuclear mult mai puternic decât în testele anterioare.

În răspuns la activităţile nucleare ale Coreei de Nord, Donald Trump şi-a amplificat declaraţiile la adresa regimului lui Kim Jong-un, avertizând luna trecută că Phenianul se va confrunta cu „foc şi furie cum lumea nu a mai văzut” dacă va continua cu testele balistice şi nucleare provocatoare.

Coreea de Nord a răspuns cu aceeaşi monedă, ameninţând cu un atac asupra bazei militare din Insula Guam, din Pacific. Întrebat direct dacă ar fi dispus să tolereze o Coree de Nord cu un arsenal nuclear dar izolată pe plan internaţional, sau dacă nu va accepta ca regimul dictatorului Kim să obţină arme nucleare capabile să atingă teritoriul Statelor Unite, Donald Trump a refuzat să ofere un răspuns definitiv.

„Va trebui să ne uităm la toate detaliile, la toate faptele, dar am avut preşedinţi în ultimii 25 de ani care nu făcut decât să poate negocieri cu Phenianul şi, la doar o zi după ce o înţelegere este semnată, programul nuclear nord-coreean avansează din nou”, a afirmat liderul de la Casa Albă.

„Eu nu negociez cu tine. Poate vom avea ocazia să negociem cu altcineva, dar eu, spre deosebire de administraţiile trecute, nu sunt dispus să ofer posibilitatea negocierilor diplomatice fără nicio condiţie. Nu mai discut despre acest aspect. Dar pot să vă spun că acţiunile provocatoare ale Coreei de Nord trebuie să înceteze”, a încheiat Donald Trump.

0