Trump se laudă pe Twitter că aduce pacea între Rusia și Ucraina

by Genko Genko

Președintele american, Donald Trump, a publicat joi pe Twitter două fotografii făcute cu o zi înainte în Biroul Oval, una cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și cealaltă cu omologul său ucrainean, Pavlo Klimkin, cu mențiunea „Să facem pace!”, transmite AFP.

„Ieri, în aceeași zi — Am avut întrevederi cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și cu ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin”, a scris Donald Trump, adăugând cu litere mari mențiunea: „Să facem pace!”, însoțită de semnătura sa, scrie Agerpres.

Demnitarul ucrainean s-a întâlnit miercuri cu vicepreședintele Mike Pence, dar întâlnirea cu Donald Trump nu figura pe agenda președintelui american.

Rusia și Ucraina sunt în conflict din 2014 și după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, un subiect care afectează relațiile dintre Washington și Moscova.

Acest mesaj pe Twitter în care Donald Trump pozează ca pacificator între Rusia și Ucraina a fost publicat într-un moment în care Casa Albă are de înfruntat valul de ostilitate declanșat marți seară de demiterea directorului FBI, James Comey.

Executivul american nu reușește să convingă că mazilirea patronului poliției federale nu este legată de ancheta în curs asupra presupuselor legături dintre membri ai campaniei miliardarului republican și Rusia.

Pe de altă parte, publicarea de către Moscova a unor fotografii care îl arată pe Donald Trump zâmbind în timp ce îi strânge mâna lui Lavrov alături de ambasadorului rus la Washington, Serghei Kisliak, a pus, de asemenea, administrația americană într-o situație delicată.

Această întrevedere este văzută ca o reușită lovitură diplomatică pentru Kremlin, într-un moment în care președinția Trump se confruntă cu acuzații de complicitate între anturajul președintelui și responsabili ruși, printre care Serghei Kisliak.

„Rusia trebuie să se prăpădească de râs văzând cum SUA se sfâșie din cauza unei ‘scuze’ a democraților pentru că au pierdut alegerile”, a scris pe Twitter președintele american mai devreme în cursul zilei de joi.

CITIȚI ȘI...