Trump nu va fi prezent la inaugurarea Ambasadei SUA la Ierusalim

Trump nu va fi prezent la inaugurarea Ambasadei SUA la Ierusalim

Donald Trump nu se va duce la inaugurarea Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim, care va avea loc lunea viitoare, pe data de 14 mai. La eveniment, SUA vor fi reprezentate de John Sullivan, numărul doi al diplomației americane, dar și de fiica și consiliera președintelui, Ivanka Trump.

Donald Trump a generat controverse ample prin decizia de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului şi prin mutarea sediului ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim. Recent, Donald Trump a afirmat că „poate” va merge la inaugurarea noului sediu al ambasadei SUA, pe 14 mai.

Însă Casa Albă a anunţat luni că nici preşedintele Donald Trump, nici vicepreşedintele Mike Pence nu vor fi prezenţi la eveniment. Delegaţia SUA va fi condusă de John Sullivan, secretar de Stat adjunct, relatează postul CBN News şi cotidianul Times of Israel. Din delegaţie vor face parte ambasadorul David Friedman, secretarul Trezoreriei, Steve Mnuchin, consilierii prezidenţiali Jared Kushner şi Ivanka Trump şi emisarul special pentru negocieri internaţionale Jason Greenblatt.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat în decembrie 2017 decizia controversată de a considera oraşul Ierusalim drept capitala Israelului şi, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Decizia lui Donald Trump a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase ţări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană şi Rusia.

După anunţul lui Trump, liderul alianţei de guvernare de la Bucureşti, Liviu Dragnea, a anunţat şi el că este recomandat ca şi România să îşi mute ambasada la Ierusalim.

Ulterior, Guvernul Dăncilă a aprobat un memorandum secret privind această mutare de ambasadă, iar premierul Viorica Dăncilă s-a deplasat în Israel, împreună cu şeful de partid, unde s-au întâlnit cu premierul Benjamin Netanyahu.

Potrivit unor surse apropiate PSD, Liviu Dragnea spera că se va întâlni din nou Donald Trump, prin intermediul lui Netanyahu, la Ierusalim.

0