Trei moldoveni, între care doi minori, extrădați din Ucraina, fiind cercetați pentru proxenetism și traversarea ilegală a frontierei

Trei moldoveni, între care doi minori, extrădați din Ucraina, fiind cercetați pentru proxenetism și traversarea ilegală a frontierei

Un moldovean este pasibil de cercetare penală, iar alți doi sunt documentați în stare de libertate pentru proxenetism și traversarea ilegală a frontierei de stat. Ofițerii de investigații din Direcția Regională Est au întreprins acțiunile de investigații, tinerii fiind reținuți pe teritoriul Ucrainei și transmiși autorităților de resort din Republica Moldova la începutul lunii iunie curent.

Polițiștii de frontieră au desfășurat acțiuni pentru a descoperi locul aflării unui moldovean în vârstă de 30 ani. Bărbatul este învinuit de comiterea infracțiunii privind îndemnul sau determinarea la prostituție, ori tragerea de foloase de pe urma practicării prostituției de către o altă persoană. Acesta se află în urmărire penală din anul 2016 de către reprezentanții Centrului pentru combaterea traficului de persoane.

Astfel, în repercursiunea cooperării cu instituțiile de drept ale Ucrainei s-a reușit aflarea și reținerea moldoveanului, ca ulterior să fie efectuată procedura de extrădare prin punctul de trecere Palanca la data de 5 iunie 2018. Persoana a fost transmisă organelor abilitate ale Republicii Moldova și plasat sub arest preventiv, riscând amendă în mărime de la 650 la 1.350 unități convenționale sau cu închisoare de la 2 la 5 ani.

În al doilea caz, furtul i-a determinat să comită și ilegalitatea de a traversa frontiera de stat prin zona nepermisă cu scopul de a eluda consecințele infracțiunii săvârșite. Este vorba despre doi cetățeni minori ai Republicii Moldova în vârstă de 16 și respectiv 17 ani, care la începutul lunii precedente au sustras bunuri în proporții deosebite dintr-o locuință din orașul Ștefan Vodă.

În urma investigațiilor efectuate în comun cu angajații Inspectoratului de Poliție Ștefan Vodă al IGP, s-a stabilit că adolescenții sunt originari din raionul Ștefan Vodă, iar după comiterea furtului au părăsit teritoriul țării, fiind mai târziu reținuți în Ucraina.

Formalitățile de extrădare au avut loc în punctul de trecere Tudora. În prezent, tinerii sunt cercetați în stare de libertate.

0