Trei elevi din R. Moldova au luat bronz la un concurs internațional de matematică. Au fost printre cei mai buni dintre 108 concurenți

by D M
Distribuiti mai departe...

Cifre, grafice, fracții și ecuații. Sunt doar câțiva termeni din limbajul matematic care pe unii îi fac să-și încrețească frunțile. Nu și pe cei care văd o adevărată provocare și satisfacție în a deduce răspunsul unei probleme. Este și cazul a trei elevi olimpici de la Liceul „Orizont” care au dus faima țării peste hotarele ei și au obținut medalii de bronz la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, scrie Agora.md. Constantin Babuc, Leonard Jechiu și Bianca Iordachi, s-au clasat pe locul trei printre 108 participanți din 18 țări. În spatele rezultatelor, însă, stau ani de muncă continuă. Să le aflăm poveștile.

Leonard Jechiu, elev în clasa a IX-a: „Matematica este dileme, logică, filosofie”

„Dileme, logică, filosofie”. Așa definește principala sa pasiune – matematica, Leonard Jechiu. Pe lângă aceasta, tânărul practică și sportul lucrându-și cu forță pumnii în box. Îi plus, îi place tot ce e legat de calculatoare și are o pasiune aparte și pentru informatică.

Cifrele i-au plăcut dintotdeauna, recunoaște elevul, însă prima încercare de a-și testa cunoștințele a fost la Olimpiada Municipală de Matematică, în clasa a IV-a. Și a fost cu succes așa cum Leonard a reușit să ocupe o poziție de frunte – locul doi. „Atunci mi-am dat seama că am abilități, am potențial și pot să mă dezvolt mai departe”, spune pentru AGORA, elevul.

 

Acest prim rezultat l-a obținut fără o pregătire specială, ci doar în baza cunoștințelor acumulate în timpul orelor. Totuși, faptul l-a determinat să se pregătească suplimentar, iar cea care i-a descoperit și încurajat aptitudinile în clasele primare a fost profesoara de la Liceul „Ion Creangă” din capitală, Eugenia Stratan. 

În clasele gimnaziale, Leonard a fost ghidat, printre ecuații și probleme, de profesoara Universității Tehnice, Liuba Stanciu. Iar din clasa a VII-a, a devenit discipolul profesorului de matematică din cadrul Liceului „Orizont”, Marcel Teleucă. Băiatul este convins că un rol decisiv în cultivarea dragostei pentru cifre o au instructorii, căror le este recunoscător.

Cu astfel de pregătire, Leonard a participat la un șir de concursuri. Anual, băiatul a fost printre concurenți la Olimpiada de Matematică la nivel municipal. În clasa a VI a obținut Diploma de Gradul I, iar în clasa a VII a ocupat locul III. Mai mult, în 2019, Leonard a urcat pe locul II în cadrul Olimpiadei la nivel republican. 

Astfel, în 2020, în primul său concurs internațional, la Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori, a luat medalia de bronz. „Sunt sigur că profesia mea de viitor va fi legată cu cifrele. Foarte probabil că va fi în domeniul IT, deși încă nu am luat o decizie”, mărturisește Leonard. 

Bianca Iordachi, elevă în clasa a VIII-a: La 13 ani a concurat cu participanți din clase mai mari

Bianca Iordachi are 13 ani, dar deja este „un adversar de temut” printre participanții concursurilor de matematică. Eleva a îndrăgit de mică științele exacte. Cel mai mult îi place matematica, dar oferă o atenție aparte pentru fizică și informatică. Bianca nu lasă nici sportul din vizor, așa că practică tenisul și înotul.

În clasa a IV-a, cu evidente aptitudini în calcule și cifre, Bianca a fost încurajată să participe la prima sa olimpiadă pe sector. Iar în clasa V-a a reușit să obțină primul succes- locul doi la același concurs. Faptul i-a stârnit entuziasmul, așa că eleva a început să se pregătească mai serios pentru competiții de nivel mai înalt. La scurt timp, în același an, Bianca Iordachi a ocupat locul I la nivelul municipiului Chișinău. 

 

Pe lângă aceasta, eleva a participat la concursuri din afara țării. Astfel, și-a măsurat cunoștințe cu elevii din România și țări vecine. 

Chiar și cu așa experiență, Bianca recunoaște că Olimpiada Balcanica de Matematica pentru Juniori este prima încercare de așa nivel pentru ea. Mai cu seamă că fata și-a încercat puterile alături de elevi cu vârsta și din clase mai mari.

Pentru rezultatele pe care le obține, eleva muncește săptămânal câte trei ore suplimentare, sub ghidajul profesorului de matematică, Marcel Teleucă. Iar acasă, zilnic, lucrează individual.

Constantin Babuc: A luat bronzul la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori, desfășurată în Qatar în 2019

Cântă la chitară și este într-o bună formă fizică așa cum practică boxul. Vorbim despre Constantin Babuc, elev în clasa a IX-a, la Liceul Teoretic „Orizont” unde studiază de un an. Până acum, Constantin a fost elev la Liceul „George Meniuc” din capitală. 

 

Elevul este olimpic la disciplinele reale: matematică, chimie, fizică și biologie. „N-aș spune că am discipline preferate. Sunt anumite obiecte la care mă descurc mai bine, nu neapărat să-mi placă mai mult”, precizează tânărul.

În cei nouă ani de școală, Constantin a reușit să acumuleze o adevărată colecție de merite- zeci de medalii și diplome, adunate la concursuri naționale și internaționale.

 

Debutul și primul succes l-a obținut în clasa a IV-a când a ocupat locul III la Olimpiada de matematică pe sector. Cea care i-a observat atracția pentru cifre și l-a încurajat a fost profesoara Ludmila Șerbănescu. Din acel moment, încurajat de profesori și părinți, Constantin a început să se pregătească serios, suplimentar programului obișnuit școlar.

În anul ulterior, în clasa a V-a și a VI-a , Constantin a ocupat locul I la Olimpiada Municipală de Matematică. Un an mai târziu, tânărul a înregistrat o nouă performanță, ocupând locul I la Olimpiada de matematică la nivel republican.

La 14 ani, băiatul a participat la Olimpiada de Științe (fizică, chimie, biologie), alături de concurenți ce aveau și câte 16 ani. Tânărul s-a plasat pe locul II la nivel municipal, pe locul III la nivel republican și a reușit să ajungă printre participanții la nivelul internațional. Astfel, în 2019, la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori, desfășurată în Qatar, a obținut medalia de bronz. 

Tânărul povestește cu mândrie despre faptul că toată echipa de elevi din Moldova s-a întors acasă cu premii – cinci medalii de bronz și una de argint.

Acum, în pofida pandemiei, Constantin continuă să înregistreze rezultate frumoase. Anul acesta, elevul s-a plasat pe locul I la Olimpiada Republicană de Matematică. Acest lucru l-a adus iar printre participanții unui concurs internațional – Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Junior, unde a luat medalia de bronz. Pentru acest nivel de pregătire, Constantin dedică până la șapte ore suplimentare de matematică în săptămână, fiind pregătit acum de profesorul său de matematică, Marcel Teleucă. Totuși, Constantin dă asigurări că la fel ca orice tânăr de vârsta sa, are suficient timp liber și pentru odihnă.

Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Junior 2020: Trei medalii de bronz pentru elevii din R. Moldova

 

În acest an, din cauza pandemiei de COVID-19, concursul a avut loc online la Liceul Teoretic „Da Vinci”. Regulile au fost stricte, pun cei trei olimpici. Participanții au accesat testul și mai departe nu au avut voie să comunice. Totul s-a petrecut sub supravegherea observatorilor străini pentru elevi, dar și a camerelor video.

Mai mult, elevii au primit câteva cartonașe colorate, care însemnau câte un gând. În funcție că elevii aveau nevoie de apă, sau să pună o întrebare – ridicau un cartonaș. Timpul alocat concursului a fost de patru ore și 30 de minute. Iar testul conținea patru subiecte.

 

În cursa pentru primele trei locuri au participat 108 copii din 18 țări. Întrecerea nu este pe categorie de vârstă, fiind admiși toți cei cu vârsta mai mică de 15 ani.

Leonard Jechiu: „Concursul a fost o experiență unică. Problemele au fost foarte interesante. Cineva poate spune „problemă grea”, pentru mine, însă, ea este interesantă. Dintre cele 4 propuse, eu am lucrat la două subiecte. Din start am abordat testul cu interes. Am folosit tot timpul, dar senzația a fost că au trecut doar 30 de minute”.

 

Bianca Iordachi: „Când am văzut pentru prima oară însărcinările, mi s-au părut dificile. Dar am început să le rezolv, să le aduc la o metodă mai simplă și până la urmă am reușit să rezolv câte ceva. Mă așteptam să fie mai rău când am intrat în instituție, dar la final am rămas mulțumită de ce am scris. Am folosit tot timpul și am reușit să rezolv două probleme”.

Constantin Babuc: „Subiectele de la această olimpiadă au fost mai neobișnuite decât în anii trecuți. Puțin mai grele, în opinia mea. Aceasta pentru că am rezolvat însărcinările din anii trecuți, în timp ce mă pregăteam. Am reușit să rezolv acum o însărcinare complet și una pe 5 puncte din 10. Din start eram convins de succes”.

 

Concursul, organizat de Societatea de Matematică a țărilor Sud-Est Europene, s-a desfășurat online, în perioada 9 – 13 septembrie 2020. La olimpiadă au participat 108 elevi din 18 țări ale lumii. Echipa Republicii Moldova a fost reprezentată de șase elevi și trei profesori.

sursa: Agora.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.