Transparency International: Europa este subminată de lobby-uri

by Genko Genko

Guvernele și instituțiile Uniunii Europene sunt subminate de lobby-uri hotărâte să influențe propuneri legislative și este imperativ să fie adoptate norme care să reglementeze activitatea lor pentru a evita corupția, a pledat miercuri organizația Transparency International.

„Până în prezent, nicio țară și nicio instituție UE nu s-a dotat cu un cadru satisfăcător în materie de trasabilitate a deciziei publice, a integrității comerciale și a echității accesului la procesul de luare a deciziilor publice”, menționează într-un raport organizația.

„Practicile opace de lobby constituie unul dintre principalele riscuri de corupție pentru Europa”, adaugă aceasta.

Cele 19 țări evaluate din 28 au obținut o medie de 31 din 100, iar Consiliul European, care reprezintă statele membre, a obținut un scor mai slab de 19, chiar înainte de Ungaria și Cipru, notate cu 14. Italia a obținut un scor de 20, Germania, de 23, Franța — de 27, iar Regatul Unit — de 44.

Comisia, care a decis recent să înăsprească regulile, a fost recompensată cu un scor de 53, cu mult înaintea Parlamentului European, notat cu 37.

Bruxellesul este capitala europeană a lobby-ului. Toate grupurile de interese trebuie să fie prezente în cazul în care doresc să aibă un cuvânt de spus în cadrul procesului legislativ, în primul rând în elaborarea propunerii de către Comisie, apoi în timpul discuției în Parlamentul European și între state.

O fază activă se joacă, de asemenea, între statele membre pentru a influența pozițiile guvernelor.

Transparency International, înscrisă din 2008 în registrul transparenței creat de Comisia Europeană, are misiunea de a combate corupția. „Lobby-ul nu este rău în sine, când permite grupurilor de interese să-și apere punctul de vedere în fața unor decizii care le pot afecta”, admite organizația. Problema este că, în Uniunea Europeană, „practica de lobby este asociată în general cu secretul și acordarea de privilegii nejustificate”, menționează aceasta

CITIȚI ȘI...