Transnistria, impediment pentru uninominalul dorit de PD: Ce soluții propune vicepremierul Bălan

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În timp ce Partidul Democrat optează pentru modificarea sistemului electoral în unul uninominal și spune că alegătorii din regiunea separatistă Transnistria ar urma să aibă reprezentanții săi în Legislativ, vicepremierul pentru reintegrare, George Bălan, spune că, în prezent, în regiune nu pot fi organizate alegeri. Mai mult, acesta spune că există multe întrebări, inclusiv în ceea ce privește crearea unor circumscripții pe malul drept al Nistrului.

„La momentul de față, în regiunea transnistreană, noi nu putem asigura efectuarea alegerilor, pentru că trebuie să deschidem secții de vot, să le asigurăm prezența poliției, siguranța, ordine publică”, a declarat Bălan în cadrul unei emisiuni de la unimedia.info.

Conform acestuia, soluția trebuie să fie discutată inclusiv cu implicarea Comisiei de la Veneția și a partenerilor internaționali, pentru ca această soluție să fie una viabilă și funcțională.

Privind propunerea lui Igor Dodon referitor la deputații transnistreni în Parlament, George Bălan a spus pot exista câteva abordări diferite.

„Ori acest teritoriu o perioadă să nu poată participa la vot, până când nu vom primi accesul în regiune și partidele politice să aibă posibilitatea să-și promoveze și să-și prezinte programele și să aibă posibilitatea să fie votate acolo nestingherit. Doi, ar putea fi cum a fost anterior, pe malul drept create circumscripții virtuale unde persoanele ar putea vota, dar aici urmează a fi verificat numărul de secții de vot. Sunt foarte multe întrebări”, a mai spus ministrul.

Citește și: Surpriză de după Paște: Președintele Dodon propune implementarea sistemului electoral mixt

Conform datelor, prezentate de Bălan, în regiunea transnistreană locuiesc aproximativ 400 mii de locuitori, dintre care cu acte moldovenești în regulă circa 310 mii de locuitori, dintre care 250 de mii sunt cu drept de vot.

După mai multe discuţii privind probabilitatea de a modifica sistemul electoral, dar şi mai multe „sondaje” care arată că cetăţenii ar susţine modificarea actualul sistem electoral în unul uninominal, oligarhul Vlad Plahotniuc a anunţat, la începutul lunii martie, oficial că Partidul Democrat va pleda pentru acest fapt.

De partea cealaltă, președintele Igor Dodon cere Partidului Democrat retragerea proiectului privind trecerea la sistemul uninominal și va înainta Parlamentului o proprie inițiativă legislativă privind trecerea la sistemul electoral mixt în Republica Moldova. Potrivit lui, acesta prevede alegerea a 51 deputați pe liste de partid, iar alți 50 – pe circumscripții uninominale, dintre care cel puțin jumătate din circumscripții (25% din total) să fie oferite pentru diasporă și Transnistria.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...