„În primul rând am dubii cu privire la cât de filo-rus este el. În al doilea rând, el poate pleca sau poate fi înlăturat de la putere, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, cu Viktor Ianukovici. După aceasta, politica de stat față de Transnistria se poate schimba brusc. Vor putea fi introduse diverse practici discriminatorii care, după cum arată experiența, sunt preluate de toate statele post-sovietice în raport cu populația rusă”, a declarat Bezpalko.

Expertul consideră că soluția cea mai optimă ar fi intrarea Transnistriei în componența Rusiei după exemplul Crimeei. În favoarea acestei idei ar lucra faptul că Transnistria se asociază cu Rusia și că acolo locuiesc zeci și sute de mii de cetățeni ruși și că unul dintre drapelele de stat este tricolorul Rusiei.

„În principiu, Transnistria reprezintă un fragment din Rusia în spațiul post-sovietic. De aceea, eu consider că nu trebuie să luăm în calcul propunerile lui Dodon cu privire la o federație sau confederație, care vor fi oricum nivelate de conducerea moldovenească, dar trebuie să ne gândim cum să susținem Transnistria ca să devină stat suveran, sau ca o entitate politică independentă care va intra în viitor în componența Federației Ruse”, a declarat Bezpalko.  

sursa: deschide.md