Transnistrenii se tem de război; Mihail Saakashvili, un „pericol real” pentru regiunea separatistă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deşi nu există o ameninţare militară directă, cetățenii din regiunea separatistă Transnistria trăiesc cu teama că în orice moment ar putea izbucni un conflict militar, iar această frică s-a intensificat odată cu investirea noului guvernator al Odesei, Mihail Saakashvili.

După ce fostul președinte al Georgiei a anunțat că intenţionează să facă ordine în regiunea Odesa, cetățenii din Transnitria au început să aibă mai multe griji, după cum o spun chiar ei. Aceștia sunt de părere că Saakashvili, împreună cu întreaga conducere a Ucrainei, „și-a ales” regiunea Odesa pentru a ataca Transnistria, în acest fel fiind pe picior de egalitate cu președintele rus, Vladimir Putin, care susține indirect separatiștii din estul Ucrainei.

Ucraina vrea să se răzbune pe ruși, cu ajutorul lui Saakashvili

„Cu siguranță există interese pe care noi nu le înțelegem. Este clar, însă, că Ucraina vrea să se răzbune pe cei care îi ajută pe prorușii din estul țării să-și apere teritoriile, să se răzbune pe Rusia. Din regiunea Odesa există pericol de război, nu în zadar ucrainenii au săpat tranșee la granița noastră (granița cu Transnistria – n.r.), nu în zadar Saakashvili a ales să guverneze Odesa. Ieri (19 iunie) a sunat alarma în Tiraspol, pentru a treia oară în ultima lună, nu știu care este motivul, dar nimic bun nu ne așteaptă”, spune Raisa Stoian, moldoveancă care trăiește în Tiraspol de 19 de ani.

Cetățenii din regiunea separatistă spun că un potențial conflict armat este alimentat și de orașul Bălți, populația căruia în mare parte are viziuni pro-ruse.

„Moldova ar putea avea parte de un Maidan sângeros, la fel ca în cazul evenimentelor din Ucraina. Asemenea revolte sunt la câteva ore distanță de Transnitria, noi, însă, vrem să trăim în pace. Bălțiul este un oraș periculos atât pentru Republica Moldova, cât și pentru Transnistria. Până la urmă, cetățenii vor autonomie și au dreptul să o ceară. Asta e democrație”, spune Roman Menciuc.

Dacă ar izbuci un conflict în regiune, nimeni nu s-ar plânge, tancurile rusești și-ar face apariția pentru a apăra populația prorusă. Mai mult, militarii ruși ar fi întâmpinați cu urale.

„Armata rusă este deja aici. Avem Rusia de partea noastră, de ce ar trebui să ne fie frică?”, se întreabă un bărbat.

Televiziunea rusă, principala sursă de informare

Părerile sunt împărțite pe acest subiect, dacă vorbim despre tineri. Aceștia spun că atâta timp cât oamenii vor învăța să se informeze corect vor înțelege că nimeni nu vrea un război în regiunea transnistreană, și asta pentru că Rusia va fi de partea lor.

„Principala noastră sursă de informare este piața și, desigur, televiziunea rusă. Buletinele de știri încep cu relatări din estul Ucrainei, relatări despre cât de periculoși sunt ucrainenii și cât de miloși sunt rușii. Nu putem să facem diferență între o știre adevărată și una falsă, iar asta e marea noastră probleme. E firesc să trăim cu teama că în fiecare moment ar putea izbucni un conflict militar. Acolo unde oamenii nu sunt informați este ușor să creezi pseudoevenimente, să spui că Republica Moldova și Ucraina au început un război hibrid împotriva noastră, să spui că suntem pe un butoi de pulbere”, spune Maxim Cabaev.

„Transnitria este un teritoriu neatractiv, iar Tiraspolul este aproape pustiu. Oamenii pleacă în Rusia sau în Europa deoarece acolo se trăiește mai bine”, spune un tânăr.

Presa de la Tiraspol și așa-zisele organizații „non-guvernamentale” încearcă să mute atenția opiniei publice de la problemele economice grave în sfera politicii externe și agită pericolul războiului.

Anterior, un grup de organizații publice din Transnistria au cerut protecția președintelui rus Vladimir Putin în cazul unei amenințări externe. „Cerem protecție de la Vladimir Putin în cazul în care ar apărea o amenințare asupra Transnistriei, el fiind cel care ne poate garanta pacea pe teritoriul nistrean”, a declarat președintele Uniunii Naționale a Femeilor din regiunea transnistreană, Tatiana Dolyșneaya.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...