Transnistrenii refuză să întoarcă Chișinăului edificiul Liceului „Evrica” din Râbnița

Transnistrenii refuză să întoarcă Chișinăului edificiul Liceului „Evrica” din Râbnița

Problemele ce țin de activitatea celor opt școli moldovenești din regiunea transnistreană care studiază în grafie latină și sunt subordonate Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, au fost discutate în cadrul unei ședințe a grupurilor de lucru pentru educație. La ședința, care a avut loc la sediul Misiunii OSCE din Bender, au participat și reprezentanții din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

Delegația din partea Chișinăului a fost condusă de Valentin Crudu, coordonator interimar al grupului de lucru. Reprezentanții Chișinăului au solicitat reluarea discuțiilor despre asigurarea condițiilor necesare pentru buna funcționare a școlilor moldovenești din regiunea transnistreană.

Astfel, în calitate de prim-pas, s-a cerut asigurarea Liceului Teoretic „Evrica” din Râbnița cu sediu, prin reîntoarcerea clădirii construite pentru această instituție de învățământ din banii bugetului de stat al Republicii Moldova, care a fost blocată de către structurile de la Tiraspol după criza școlilor din 2004. Contrar înțelegerilor convenite în cadrul ședințelor anterioare ale Grupului de lucru pentru educație de a identifica în acest format de negocieri o soluție pentru această problemă, reprezentanții Tiraspolului s-au eschivat de la dezbaterea subiectului, relevând că problema ține de competența reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.

Nici pe subiectul privind apostilarea actelor de studii emise în regiunea transnistreană nu au fost înregistrate progrese, reprezentanții Tiraspolului substituind discuțiile concrete despre modelul actului de studii care ar urma să fie supus apostilării, prin formularea unor propuneri irelevante în acest caz, care au tangență cu alte mecanisme juridice.

La ședință au fost abordate și alte probleme, cum ar fi condițiile de încheiere a contractelor de arendă și asumarea de către arendator a unei părți din cheltuielile pentru întreținerea și reparațiile capitale ale sediilor, despre stabilirea unor tarife echitabile la serviciile comunale, rezultatele evaluării comune a stării sanitare a școlilor moldovenești din regiunea transnistreană etc.

Discuțiile la aceste și alte subiecte de actualitate vor continua la următoarea ședință, data urmând a fi stabilită în regim de lucru.

0