Traian Băsescu: Trupele ruse dislocate la granița cu Ucraina încurajează acțiunile separatiste

by Genko Genko

Președintele României Traian Băsescu a declarat duminică seară, în cadrul unei emisiuni televizate, că acțiunile separatiste din estul Ucrainei sunt posibile datorită susținerii lor de către Kremlin.

”Existența masivă a trupelor ruse la frontiera de est și sud-est a Ucrainei încurajează ceea ce se întamplă în estul țării” a declarat președintele român.

Mai mult chiar, Băsescu dă de înțeles că estul Ucrainei ar fi plin de agenți ruși. ”Aparitia soldatului neidentificabil dar bine instruit pune un mare semn de întrebare asupra implicării Rusiei din interiorul țării. Se pare că este un scenariu al destabilizării”.

Citește și: Donald Tusk: Putin va înainta atât cât îi va permite Ucraina

Șeful statului român trage un semnal de alarmă și în legătură cu faptul că trupele militare ruse staționează la câteva ore de granița cu Uniunea Europeană și NATO. ”Avem la 120 de km Transnistria și la 140 de mile marine Crimeea. Știți cât înseamnă pentru un distrugător? 4-5 ore.”.

În această situație, el a declarat că este nevoie de o intervenție mai activă a NATO și SUA în regiune, mai ales în condițiile în care ”UE nu are pârghii să gestioneze derapajele Rusiei, sunt prea slabe acele pârghii de care dispune”. Băsescu a dat de înțeles și că în interiorul Uniunii Europene nu ar exista o unitate în declarații și idei, iar unele state membre ar face mai degrabă jocurile Rusiei.

CITIȚI ȘI...