Traficul de fiinţe umane, un semnal de alarmă; cum să vă păziţi, pentru a nu deveni victime

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De-a lungul timpului m-am documentat în legătură cu traficul uman. Acesta implică atât femei adulte, bărbaţi dar mai grav copiii. Traficul uman se găseşte sub diferite forme de abuz şi a devenit un fenomen global, traficanţii având trasee bine stabilite cât şi ţări de tranzit unde se efectuează schimburi de „marfă”sau vânzarea-revânzarea persoanelor traficate.

Fenomenul traficului de fiinţe umane
Având în vedere gravitatea acestui fenomen câteva semnale de alarmă trase prin intermediul acestui blog sunt binevenite atât pentru tinerele fete cât şi pentru mamele comunităţii zang. Traficul uman nu este un fenomen care ia amploare doar în viaţa reală, această formă de trafic se poate produce şi prin intermediul internetului, unde şansele ca tinerele fete sau copiii să devină victime sigure sunt şi mai mari.

Tot mai multe tinere se simt neînţelese de către părinţi, provin din familii dezorganizate, familii unde există deja unele forme de abuz asupra copilului (bătăi, ameninţări voalate sau abuz sexual) sau familii sărace. Acestea sunt cele mai uşoare ţinte ale traficanţilor care intră în contact cu ei prin intermediul cunoştinţelor, prietenilor sau chiar a unor rude. În fapt, aşa începe recrutarea apoi transportul imediat după recrutare pentru ca victima să nu aibă timp să se răzgândească (în cazul tinerelor), în cazul minorilor au loc răpiri sau vânzarea acestora chiar de către părinţi (rare au fost cazurile de vânzare directă de către părinţi).

Exploatare victimelor este totală, în primul rând se realizează printr-o primă faptă penală şi anume înşelăciune. Victimelor le este promisă o viaţă mai bună, bani proprii, case şi alte lucruri materiale. Înşelăciunea atrage după sine o serie de fapte penale: şantajul, abuzul psihic/sexual, vătămare corporală, ameninţare şi nu în ultimul rând, omorul.

Cine sunt traficanţii
În mare parte sunt bărbaţi dar şi femei, de regulă foste victime ale traficului, femei care au urcat în „ierarhie”din diverse motive şi au devenit mâna dreaptă a traficantului ajutându-l pe acesta să racoleze noi victime.

Cum îţi dai seama că ai ajuns o victimă
În primul rând în spaţiile publice, înainte de a părăsi ţara ţi se spune să nu ieşi din maşină. La graniţă (dacă victima e minoră) este ascunsa în spaţii special amenajate a mijlocului de transport.
La locul de întâlnire sunt doar tinere (şi copii). Se propune trecerea cu documente false la graniţe. Persoana care conduce grupul (victimele) se comportă nefiresc, este iritat.

Se recurge la şantaj, abuz sexual, umilire verbală şi fizică, ameninţarea familiei, în scopul de a presta servicii sexuale. La destinaţie eşti deposedată de paşaport, telefon mobil, eşti sechestrată şi nu ai voie să foloseşti nici măcar WC-ul fără să fii însoţită.

Ce trebuie să faceţi pentru a scăpa din mâinile traficanţilor
În aceste cazuri, din momentul în care ai realizat că ai devenit o victimă prin orice mijloace trebuie să informezi organele abilitate despre locul unde te afli şi condiţiile prin care ai ajuns acolo.

În momentul în care ajungi în custodia poliţiei, ambasadei, vei fi consiliată psihologic, vei beneficia de servicii medicale, asistenţă socială, ţi se vor elibera documente pentru a putea fi repatriată.

Nu uitaţi, traficul uman are diferite forme de abuz: prelevarea de organe, prostituţia, sclavia, cerşetoria. Fiţi vigilente, aveţi grijă cu cine intraţi în contact direct, nu oferiţi informaţii personale despre voi persoanelor abia cunoscute, nu oferiţi informaţii despre familia voastră.

My Blogs-By Ella


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...