Topul instituțiilor la care auditorii au depistat nereguli de miliarde

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea de Conturi a Republicii Moldova a identificat în anul 2016 abateri și nereguli uriașe, atât în gestionarea fondurilor publice, inclusiv a patrimoniului public, cât și în raportarea financiară, valoarea acestora însumând circa 20,8 miliarde lei, scrie mold-street.com.

Astfel valoarea abaterilor şi erorilor s-a majorat cu 20% faţă de anul 2015 şi este de 2,2 ori peste nivelul din anul 2014, se arată într-un raport prezentat de președintele Curții de Conturi Veaceslav Unitilă.

Potrivit acestuia factorii generatori de nereguli și deficiențe sunt nerespectarea legislaţiei: la elaborarea bugetelor şi la administrarea veniturilor, la procesul de achiziţii, la evidenţa şi administrarea patrimoniului etc.

Totodată Untilă a anunţat că în 2016 Curtea de Conturi a aprobat 38 de rapoarte de audit, fiind cuprinse 575 de entități publice, acțiunile de audit axându-se, preponderent, asupra următoarelor domenii: exercițiul bugetar al autorităților/entităților publice; auditarea bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat și bugetului asigurărilor medicale de stat (audituri obligatorii); administrarea patrimoniului și veniturilor publice; salarizare, educație, justiție, securitate etc.

De asemenea, trei misiuni de audit au fost efectuate la solicitarea Parlamentului și altele opt – urmare a angajamentelor internaționale.

Ministerul Finanţelor, lider la abateri

Din raportul prezentat de Veaceslav Untila rezultă că cele mai mai mari abateri au fost depistate la Ministerul Finanțelor – de circa 7 miliarde lei, fiind vorba în special de administrarea veniturilor bugetare, unde s-au depistat abateri de 5,7 miliarde lei.

În top urmează administrația municipiului Chișinău cu nereguli estimate la 4,9 miliarde lei, inclusiv 3,7 miliarde la reînregistrarea şi evidenţa patrimoniului. Valoarea neregulilor este de aproape două ori mai mare ca bugetul anual al Primăriei Capitalei.

Pe trei se găseşte Fiscul, cu abateri de 2,2 miliarde lei în domeniul administrării veniturilor bugetare. Ţinând cont de faptul că Fiscul este o structură subordonată Ministerului Finanţelor, apoi rezultă că pe seama acestei instituţii revin peste 9 miliarde de lei, administaţi cu abateri de la prevederile legale.

Unde dispar trei bugete ale UTA Gagauzia

Clasamentul alcătuit de Curtea de Conturi este continuat de administrația autonomiei găgăuze cu abateri de 1,66 miliarde lei.

Cifra este de trei ori şi ceva mai mare decât bugetul pentru anul 2016 a UTA Gagauzia. Potrivit raportului circa 600 de milioane lei se datorează unor erori în datele evidenței contabile și în raportarea situațiilor financiare, iar 378 milioane lei la evidenţa patrimoniului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...