TOP 10 țări în care Republica Moldova exportă cele mai multe mărfuri; România, lider detașat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Exporturile Republicii Moldova în primele cinci luni ale anului au ajuns la aproape 748 milioane de dolari americani, volum inferior celui realizat în perioada similară din anul 2015 cu 7,8%. În acelaşi timp, importurile au ajuns la aproape 1544 milioane de dolari americani, în scădere cu aproape 5,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

România rămâne primul partener economic al Republicii Moldova în ceea ce privește exportul. Astfel, în ianuarie-mai 2016, Republica Moldova a exportat în România mărfuri în valoare de peste 176 de milioane de dolari americani, cu 6,6% mai puțin decât în perioada similară a anului trecut.

A doua țară în care Republica Moldova exportă cele mai multe mărfuri este Federația Rusă. În primele cinci luni al anului, în Rusia au ajuns mărfuri moldovenești în valoare de 77 milioane de dolari americani, în timp ce în Italia, a treia cea mai mare piață de desfacere pentru mărfurile moldovenești, au ajuns mărfuri în valoare de 74 milioane de dolari americani.

Top zece țări în care Republica Moldova exportă cele mai multe mărfuri este completat de Germania, țară în care valoarea mărfurilor exportate este de 48,3 milioane de dolari americani, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nordcu 48,3 milioane de dolari și Belarus, unde valoarea exporturilor moldovenești a ajuns până la 46,8 milioane de dolari americani.

Topul este completat de Polonia, unde au fost exportate mărfuri moldovenește de 25,3 milioane de dolari, Bulgaria și Franța – puțin peste 20 de milioane de dolari și Ucraina – 15,7 de milioane de dolari.

Cea mai mare parte a exporturilor realizate de Republica Moldova merge în continuare spre ţările membre ale Uniunii Europene, respectiv puțin peste 470 milioane de dolari americani, cu 10,3% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă din anul 2015. În același timp, în țările CSI exporturile moldovenești au însumat 153 milioane de dolari americani, ceea ce înseamnă că s-au micşorat cu 22,5%, comparativ cu ianuarie-mai 2015.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...