TOP 10 greşeli pe care să nu le faci niciodată în CV

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Este foarte uşor să faci greşeli atunci când îţi realizezi un CV, însă e imposibil să mai faci ceva în legătură cu asta odată ce ajunge la angajator.

Verifică acest mic ghid şi află care sunt cele mai frecvente erori şi cum le poţi evita.

1. Greşeli de ortografie şi gramatică
Chiar şi pentru joburile în care scrisul nu este neapărat o abilitate-cheie, greşelile de scriere reprezintă un punct în minus.

Niciodată nu trebuie să ai încredere într-un program online ce promite că îţi va corecta greşelile; în schimb, pune întotdeauna pe cineva să citească CV-ul înainte de a-l trimite, pentru a putea identifica eventualele erori pe care le-ai trecut cu vederea.

2. Să scrii mult şi să nu spui nimic
De ce să foloseşti 500 de cuvinte atunci când poţi spune ce ai de spus folosind doar 5?

Angajatorii nu vor să afle ce ai făcut în toată viaţa ta profesională, ci doar câteva elemente-cheie care să-i convingă. Este mai bine să atragi atenţia prin cuvinte alese înţelept, decât prin fraze lungi.

Angajatorii trebuie să înţeleagă din CV-ul tău ce ai făcut şi ce ai realizat. Detaliile vor face diferenţa şi vor atrage atenţia unui angajator.

3. Încercarea de a te potrivi tuturor joburilor de pe piaţă
Fiecare angajator caută CV-uri şi scrisori de recomandare care se pliază pe poziţia pentru care se aplică. Deşi joburile pentru care aplici pot fi diferite, ar trebui să adaptezi CV-ul în funcţie de acestea, însă să păstrezi lucrurile cu adevărat importante. Dacă încerci să realizezi un CV la modul general, care să se potrivească oricărui job, acesta va ajunge în coşul de gunoi.

Angajatorii doresc un CV special realizat pentru compania lor, prin care să arăţi clar de ce te potriveşti în poziţia respectivă.

4. Nu evidenţiezi realizările
Listarea atribuţiilor de serviciu sunt uşor de strecurat în CV, însă dacă îţi doreşti un CV perfect, încearcă să evidenţiezi mai mult realizările din cadrul joburilor trecute.

5. Un obiectiv prea vag
Angajatorii sunt atenţi la motivul pentru care doreşti jobul respectiv. Însă de multe ori, acestea sunt mult prea vagi, de exemplu: „Caut un loc de muncă plin de provocări, care să-mi ofere o creştere din punct de vedere profesional”.

Oferă angajatorilor ceva mai specific şi mai important, ceva care se concentrează pe nevoile lor, precum şi pe ale tale.

Exemplu: „O poziţie entry-level în marketing, care să-mi permită să-mi pun în evidenţă calităţile, abilităţile şi experienţa mea în strângerea de fonduri pentru organizaţiile non-profit”.

6. Informaţiile relevante sunt lăsate deoparte
Ai putea fi tentat, de exemplu, să elimini menţionarea joburilor pe care le-ai avut pentru a câştigă bani în plus pentru şcoală. De obicei, competenele dobândite în cadrul unor astfel de joburi (etică muncii, managementul timpului şi al banilor) sunt mai importante pentru angajatori decât ai putea crede.

7. Utilizarea clişeelor
„Bun comunicator”, „Lucrez bine în echipă”, „Dedicat”, se numără printre clişeele întâlnite în CV-uri. Atenţie! Este ca şi cum ai scrie „bla, bla, bla”. Dacă ai menţionat în CV realizările tale, faptul că ai aceste aptitudini va fi deja evident. Dacă simţi că trebuie să utilizezi aceste fraze, cel puţin încearcă să le legi de ceva ce ai făcut, cum ar fi, „mi-am folosit abilităţile de comunicare pentru a construi şi menţine o relaţie bună cu clienţii.”

8. Să depăşeşti cele 2 pagini ale CV-ului clasic
Lasă spaţiu între paragrafe şi realizează-ţi CV-ul astfel încât să iasă în evidenţă doar informaţiile care te vor ajuta să obţii jobul dorit. Angajatorii sunt oameni ocupaţi şi nu au timp să citească cinci sau şase pagini de „istorie”. Două pagini A4 sunt mai mult decât suficiente pentru a convinge potenţialul angajator că meriţi să fii contactat pentru un interviu.

9. Date personale incorecte
Nu primeşti nicio programare pentru interviu, deşi ai CV-ul perfect? S-ar putea să existe un motiv foarte simplu pentru asta – ai scris numărul de telefon greşit.

Înainte de a trimite CV-ul, asigură-te că datele personale sunt corecte. Telefon, adresa, email etc.: totul trebuie să fie verificat.

În ceea ce priveşte email-ul, asigura-te că ai o adresa simplă, formată din numele tău. Cu toţii cunoaştem persoane care îşi pun în CV primul lor email, făcut pe la vârsta de 15 ani, cum ar fi deiutzafrumusika, andreiutza, mihaitza etc.

10. Să minţi în CV
Ai putea crede că una sau două abilităţi trecute în plus în CV te vor ajuta mai uşor în găsirea locului de muncă visat, dar cel mai probabil vei fi prins cu minciuna în timpul interviului. Aceasta este o greşeală comună în CV-uri, care îi va dezamăgi foarte tare pe cei care fac recrutarea, în timp ce tu va trebui să îţi cauţi în alt loc de muncă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...