TOP 10 cele mai mari pericole cu care se va confrunta lumea în 2015; E vizată și Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cel mai mare pericol pe care îl va avea de înfruntat lumea în 2015 este reprezentat de disfuncționalitățile instituționale din interiorul Uniunii Europene, alimentate de avansul pe care îl iau partidele eurofobe în simpatii, formațiuni care împiedică o accelerare a reformelor necesare în UE, scrie The Telegraph, făcând referire la o analiză a Eurasia Group.

Potrivit analizei, fricțiunile între principalele state ale UE, Germania, Franța și Marea Britanie destabilizează UE, iar de acest lucru profită din plin partidele eurofobe, care câștigă tot mai mult în simpatii. Alte două mari pericole pentru UE sunt reprezentate de către ambițiile Rusiei dar și ascensiunea Statului Islamic.

Pe locul 2 în top este Rusia. Sancțiunile Occidentului și căderea dramatică a prețului la petrol au slăbit Rusia, dar nu și ambițiile lui Vladimir Putin privind Ucraina. Mai mult decât atât, analiștii Eurasia Group susțin că liderul de la Kremlin nu se va limita doar la Ucraina, ci va încerca în continuare să destabilizeze Republica Moldova și cursul țării noastre spre apropierea de Europa.

Totodată, cu cât mai mult vă slăbi Rusia din punct de vedere economic, cu atât mai agresiv va deveni Putin în relația cu Vestul, pentru a-și păstra astfel ratingul de încredere în rândul populației.

Al treilea pericol ar fi încetinirea economică a Chinei. Chiar dacă economia chineză continuă să avanseze, totuși în 2014 tendința de creștere a fost mai mică decât în anii trecuți, iar în 2015 trendul va continua, fapt ce va avea repercusiuni și asupra economiei globale.

Războiul economic al SUA este considerat al 4-lea mare pericol cu care se va confrunta lumea în acest an. SUA nu mai poartă războaie clasice, ci recurge la sancțiuni sau manipularea piețelor de capital, pe post de instrumente de diplomație coercitivă. Acest lucru ar putea însă să-i afecteze și pe aliații americanilor din Uniunea Europeană, iar companiile din SUA vor fi prinse la mijloc, între sancțiunile Washingtonului și țările supuse acestor măsuri.

Ascensiunea Statului Islamic în Irak și Siria se situează pe poziția a 5-a în top, în condițiile în care jihadiștii câștigă teren în cele două state și au tot mai mulți adepți în țări din zona arabă, precum Yemen, Iordania sau chiar Arabia Saudită. Totodată, Orientul Mijlociu și Africa de Nord sunt și ele afectate de virusul jihadist.

Instabilitatea politică riscă să afecteze state precum Brazilia, Nigeria, Africa de Sud, Columbia sau Turcia, care au trecut prin alegeri în 2014. Opoziția acuză puterea din aceste state de încălcarea principiilor democratice, în timp ce puterea încearcă să-și impună propria agendă politică.

În 2015 va continua tendința statelor lumii de a miza mai mult pe stabilitate politică, decât pe creștere economică, favorizând doar anumite companii care se află în asentiment cu puterea. În statele emergente puterea deja joacă un rol prea important în economie. Această tendință se va accentua, de asemenea, în țările care vor să lupte cu statele mai puternice din punct de vedere economic. Și se va vedea inclusiv în SUA, unde prioritatea securității naționale implică deja și sectoarele de tehnologie, telecomunicații, precum și societățile financiare.

Pe locul 8 este inclusă rivalitatea dintre Arabia Saudită și Iran. Cele două state, ambele membre OPEC, deja au avut păreri diferite privind producția mondială de petrol. În timp ce iranienii cer o scădere a producției, pentru a crește prețul, saudiții merg pe ideea continuității.

Relația China – Taiwan se va deteriora în 2015, în contextul turbulențelor politice de la Taipei, care vor îndepărta insula în 2015 de Beijing. Dacă Beijingul va decide că discuțiile privind reunificarea celor două țări nu avansează, atunci ar putea să renunțe la unele acorduri comerciale și investiții, fapt ce va stârni o retorică și mai dură anti-China la Taipei.

În fine, pe locul 10 avem situația din Turcia, acolo unde președintele Erdogan va continua să-și atace oponenții politici și să sfideze normele democratice. De asemenea, numărul mare de refugiați din Siria și Irak va spori radicalismul în Turcia și va aduce noi tulburări economice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...