(FOTO) Top 10 Cele mai valoroase biblioteci din lume

by Genko Genko

Într-o epocă a smartphone-urilor şi a cărţilor electronice s-ar părea că bibliotecile și-au pierdut din popularitate. Nu este însă adevărat. Bibliotecile au fost și vor rămâne centre culturale deoarece popularitatea lor nu scade, atâta timp cât știi unde să le cauți. Iată un top al celor 10 cele mai frumoase și valoroase biblioteci din lume.

1. Biblioteca Statului Vatican

Este una dintre cele mai vechi biblioteci din lume și conține una dintre cele mai importante colecții de texte istorice. Fondată oficial în 1475, deși, în realitate este mult mai veche, ea are 75.000 de codice din întreaga istorie. Din iulie 2007, biblioteca a fost temporar închisă pentru renovare și redeschisă în septembrie 2010. Printre piesele cele mai faimoase ale Bibliotecii Vaticane se află Codex Vaticanus, cel mai vechi manuscris al Bibliei cunoscut.

1

2. José Vasconcelos Library

Este cea mai mare bibliotecă din Mexic și de pe continental american. Cu o suprafață totală de 38.000 metri pătrați, biblioteca este o construcție în stil modernist, cu multă sticlă. José Vasconcelos Library mai este cunoscută și ca „Megabiblioteca”.

2

3. Suzzallo Library

Biblioteca are o colecție impresionantă de peste 1,6 milioane de cărți.  Suzzallo Library din Washington se clasează în topul celor mai valorase biblioteci din lume. Cel mai „nou” volum din colecție a fost publicat în anul 1801.

3

4. Yale University’s Beinecke Rare Book and Manuscript Library

Și această bibliotecă este catalogată ca fiind printre cele mai valoroase biblioteci din lume. Se regăsește la Universitatea Yale și este deschisă din 1963. Biblioteca a reușit să colecționeze câteva milioane de cărți rare, în mare parte referitoare la teologie, științe naturale și literatură.

4

5. Rococo Library – Palatul Mafra , Portugalia

Construită pe 88 de metri liniari, această bibliotecă adăpostește în Palatul Mafra din Portugalia o colecție impresionantă de volume scrise între secolele 14 și 19. De asemenea și rafturile în care sunt expuse cărțile reprezintă o atracție, fiind sculptate manual.

5

6. Abbey Library of Saint Gall

Elveția se mândrește cu una dintre cele mai valoroase biblioteci din lume. Aproximativ 2,100 de volume, în mare parte scrise între secolele 8 si 15, se pot studia în camere special amenajate.

6

7. U.S. Library of Congress

Biblioteca Congresului American este fără doar și poate una dintre cele mai frumoase clădiri din lume. În total, aici se găsesc 151,785,778 de lucrări care pot fi studiate.

7

8. Strahov Monastery Library

Biblioteca Strahov face parte din mănăstirea cu același nume și a fost construită la începutul secolului 15 în Cehia. Aici se regăsesc volume unice în lume legate de începuturile creștinismului.

8

9. George Peabody Library

Parte a Universității John Hopkins University din Baltimore, Maryland, SUA, această bibliotecă are un design remarcabil. Construcția a fost terminată în 1878 și adăpostește în prezent peste 300,000 de volume.

9

10. Biblioteca Melk Benedictine Abbey

Bazele acestei biblioteci au fost puse în jurul anului 1089, dar de abia în anul 1700 împăratul Austriei a decis că toate manuscrisele vechi care se regăsesc acum în colecție să fie așezate în mod organizat într-o clădire special gândită pentru acest lucru.

10

CITIȚI ȘI...