Tiraspolul vrea să-i solicite Rusiei să aducă negocierile privind Transnistria la ONU

by Genko Genko

Autoritățile autoproclamatei republici transnistrene îi vor solicita Rusiei, mediator și garant în cadrul negocierilor dintre Chișinău și Tiraspol, să aducă acest dialog în cadrul ONU, a anunțat marți liderul separatist Vadim Krasnoselski, informează agenția de presă TASS.

„Dacă observăm o stagnare a procesului de negocieri, de ce să nu aducem dialogul la un nou nivel: în cadrul ONU, unde am fi auziți. De aceea, astfel de propuneri vor fi trimise Federației Ruse”, a spus Krasnoselski.

La 23 august, Chișinăul s-a adresat la rândul său Organizației Națiunilor Unite cu cererea de a include retragerea forțelor de menținere a păcii ruse din Transnistria pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale, programată să se desfășoare la 12 septembrie, scrie Agerpres.

Cererea a fost făcută prin intermediul unei scrisori semnate de către reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Victor Moraru, care apreciază că prezența trupelor ruse „reprezintă o amenințare la adresa păcii și securității internaționale”.

În acest sens, diplomatul moldovean a amintit că, în 1999, OSCE a cerut printr-o declarație adoptată la summitul de la Istanbul ca Federația Rusă să-și retragă, până în anul 2002, trupele de pe teritoriul republicii.

Reacția Moscovei a venit prin vocea reprezentantului permanent al său la ONU, Vasili Nebenzea, care a calificat-o drept un demers „inamical”, care nu va conduce la un proces pașnic de reintegrare a celor două maluri ale Nistrului în cadrul formatului de negocieri „5+2” (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus SUA și UE, ca observatori).

CITIȚI ȘI...