Tiraspolul vrea să construiască un așa-numit „terminal vamal” în satul Bîcioc, în preajma podului deschis cu scopul „eliminării barierelor” dintre cele două maluri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pretinsele structuri din regiunea transnistreană intenționează să construiască un așa-numit „terminal vamal” în satul Bîcioc, unde vor fi antrenați reprezentanți ai autoproclamatelor structuri de forță: „grăniceri”, „vameși”, „milițieni” etc. Asta după ce recent, podul care face legătura dintre localitățile Bîcioc (partea transnistreană) și Gura Bîcului, a fost redeschis pentru transportul de pasageri și mărfuri, eveniment la care a participat premierul Pavel Filip și pretinsul lider transnistrean Vadim Krasnoselki. Premierul moldovean a menționat atunci că „deschiderea podului Gura Bîcului-Bîcioc este încă un pas pentru eliminarea barierelor în calea liberei circulații a cetățenilor, mărfurilor și serviciilor între cele două maluri ale Nistrului”.

Cu toate acestea, în cadrul ședinței Comisiei Unificate de Control de ieri, 1 martie, a fost abordată din nou problema edificării de către partea transnistreană a posturilor de control în preajma podului dintre cele două localități. În pofida propunerilor conducătorului delegației Federației Ruse și ale reprezentantului Ucrainei în CUC și Comandamentul Militar Întrunit menite să contribuie la asigurarea liberei circulații pe acest pod, delegația transnistreană a refuzat să prezinte careva garanții privind abținerea de la acțiuni unilaterale și necoordonate cu CUC, a respins propunerile constructive propuse de mediatori, confirmând prin declarațiile co-președintelui Oleg Beleakov, că pretinsele structuri din regiune intenționează să extindă infrastructura și să construiască așa-numitul „terminal vamal”.

Delegația Republicii Moldova în CUC și-a exprimat repetat îngrijorarea față de intențiile pretinselor structuri de forță de la Tiraspol, menționând că acestea vor duce la tensionarea situației în zona de responsabilitate a forțelor de pacificare și vor crea noi impedimente în libera circulație a persoanelor de pe ambele maluri ale râului Nistru.

La ședința CUC, care s-a desfășurat în orașul Bender și a fost condusă de delegaţia transnistreană, au fost confirmați în funcția de observatori militari din partea Federației Ruse maiorul Alexandr Poperecinâi, maiorul Dmitrii Konev și căpitanul Alen Gvozdev. De asemenea, Comisia a audiat și a aprobat rapoartele săptămânale ale Comandamentului Militar Întrunit (CMÎ) privind situaţia în Zona de Securitate pe perioada 14-20 și 21-27 februarie 2018.

Delegaţia Republicii Moldova în CUC a anunțat componentele Comisiei despre organizarea şi desfășurarea pe 02 martie curent a evenimentelor consacrate comemorării începutului acţiunilor de luptă pentru apărarea integrității şi independenței Republicii Moldova şi a chemat structurile de drept ale părților, în interacțiune cu reprezentanții forțelor mixte de pacificare, să asigure ordinea publică în localitățile din Zona de Securitate.

Următoarea şedinţă a Comisiei va avea loc pe data de 15 martie 2018.

Podul dintre localitățile Gura Bîcului şi Bîcioc a fost deteriorat în anul 1992 și reconstruit în 2001, cu suportul partenerilor europeni. Costul lucrărilor de reparaţie a constituit aproximativ 30 milioane de lei. Amplasarea privilegiată a podului oferă cea mai rapidă modalitate de deplasare dintre Chișinău și Tiraspol. De asemenea, acesta este parte a drumului internaţional M-14, care leagă Chișinăul și Odessa, şi a coridorului european nr. 9, ce leagă Balcanii cu Odessa, Kievul și cu alte destinații importante.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...