Tiraspolul condamnă Declaraţia de retragere a trupelor ruse făcută de Chişinău: „O strategie de escaladare a conflictului”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sovietul Suprem de la Tiraspol condamnă Declaraţia Parlamentului Republicii Moldova privind retragerea forţelor militare ruse din stânga Nistrului, numind-o „strategie a Chişinăului de destabilizare a situaţiei şi escaladare a conflictului, transferându-l în fază fierbinte“, dar și o manevră a Chișinăului „incapabil de a lua decizii pozitive cu privire la aspectele economice și sociale” în dialogul moldo-transnistrean.

Membrii Sovietului Suprem au subliniat faptul că această abordare se încadrează în șirul deciziilor luate de Chișinău menite să distrugă succesele obținute în dialogul moldo-transnistrean, alături de decizia Curții Constituționale a Republicii Moldova prin care teritoriul transnistrean a fost declarat drept ocupat, precum și expulzarea diplomaților ruși implicați în activitatea Comisiei Unificate de Control (CUC), conform novostipmr.com.

„Lideri și membri ai celui mai înalt organism reprezentativ al RMN consideră că opțiunea unică de menținere a păcii trilaterale este un factor important de stabilitate în relațiile dintre Transnistria și Moldova, o garanție fundamentală a păcii și securității pe Nistru“, se arată într-o declarație remisă de așa-numitul Parlament de la Tiraspol.

Citește și: Ieri jubila, azi – foc şi pară! Preşedintele Dodon condamnă categoric „aşa-zisa declaraţie cu privire la Transnistria”. Este „o provocare”!

În context, așa-numiții deputaţi de la Tiraspol şi-au exprimat solidaritatea cu poziţia Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, care a condamnat solicitarea de a transforma actuala operaţiune de menţinere a păcii, precum şi orice altă acţiune pentru a împiedica activitatea Comisiei Unificate de Control.

Așa-numitul liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, a declarat pentru jurnaliştii ucraineni că până la soluţionarea conflictului misiunea pacificatorilor ruşi în regiune trebuie păstrată.

Citește și: (DOC) Ce prevede declaraţia Parlamentului privind retragerea trupelor ruse din Transnistria, care a nemulţumit socialiştii. Iată ce i se cere preşedintelui Igor Dodon

Parlamentul a adoptat vineri cu votul a 61 de deputaţi PDM, PLDM, PL şi grupului PPE, o declaraţie privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării. Propunerea care a venit din partea PDM şi grupului PPE a luat prin surprindere deputaţii socialişti care, împreună, au votat joi pentru modificarea sistemului electoral al ţării. Printre altele, în textul declaraţiei, mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean sunt invitaţi „să iniţieze discuţii politice privind transformarea mecanismului actual de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional”; face apel către Federaţia Rusă „să reia şi să finalizeze procesul de retragere a trupelor sale, precum şi să-şi retragă muniţiile, armele şi echipamentul militar de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu principiile relevante ale dreptului internaţional şi angajamentele sale internaţionale”; precum şi cere Guvernului şi Preşedintelui Republicii Moldova „să promoveze, prin orice mijloc pe care îl au la dispoziţie, adoptarea unei Rezoluţii de către Adunarea Generală a ONU privind retragerea trupelor militare ruse aflate ilegal pe teritoriul ţării noastre”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...