Timp de o săptămână, Serviciul Vamal a adus în bugetul de stat 466,5 milioane de lei. Cele mai tranzitate posturi vamale

Timp de o săptămână, Serviciul Vamal a adus în bugetul de stat 466,5 milioane de lei. Cele mai tranzitate posturi vamale

În perioada 19-25 noiembrie, veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 466,5 milioane lei, fiind perfectate per total 11.092 de declarații vamale. În aceeași perioadă, fluxul unităților de transport a constituit 81.502 de traversări. Cele mai mari valori de trafic au fost consemnate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 16.092 și respectiv, 12.175 de traversări.

La capitolul combaterea fraudelor vamale, pe parcursul săptămânii trecute, au fost relevate 133 de încălcări ale legislației vamale. Cele mai frecvente încălcări se referă la depășirea termenului de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a autoturismelor cu numere de înmatriculare străine, încălcarea termenelor de tranzit sau de depunere a declarației vamale, nedeclararea sau declararea neautentică a mărfurilor de larg consum (articole vestimentare și de încălțăminte, piese auto, produse din tutun etc.). Totodată, în perioada vizată, au fost întocmite 92 de procese-verbale cu privire la contravenție şi aplicate amenzi în sumă de 328.541 lei.

De asemenea, Serviciul Vamal amintește despre faptul că, începând cu data de 5 noiembrie, este închis postul vamal temporar de la „Palanca”. Măsura a fost impusă de necesitatea efectuării lucrărilor de extindere a noului punct de trecere, care va fi dat în exploatare la finele anului curent. Prin urmare, călătorii care intenționează să traverseze frontiera pe la Palanca în această perioadă, sunt îndemnați să opteze pentru postul vamal „Tudora”, unde a fost suplimentat numărul de inspectori pentru a face față fluxului de călători.

Totodată, amintim și despre restricțiile de circulație apărute, din data de 2 noiembrie, în postul vamal „Moghileov-Podolsk” de pe teritoriul Ucrainei, în legătură cu inițierea lucrărilor de înlocuire a asfaltului în zona de control vamal. Lucrările de reabilitare sunt prevăzute pentru două luni. Prin urmare, având în vedere că, în această perioadă, capacitatea de perfectare a postului ucrainean se va reduce, venim cu recomandarea de a traversa frontiera și prin punctele de trecere „Briceni-Rossoșanî” sau „Criva-Mămăliga”.

0