Timofti: NATO poate asigura Moldovei securitate în fața riscurilor externe

by Genko Genko

Pentru asigurarea securității Republicii Moldova este necesară apropierea şi colaborarea cu NATO, a declarat președintele Nicolae Timofti într-un interviu pentru Ukrinform.

În opinia lui Timofti, articolul din constituția Republicii Moldova care stipulează statutul de neutralitate al țării este o greșeală, în condițiile în care la momentul votării legii supreme în stat „o parte a teritoriului nostru era ocupat de forțe militare străine”, la fel cum se întâmplă și astăzi.

„Evoluțiile din regiune ne-au demonstrat că această abordare trebuie revăzută. Sunt de părere că constituția trebuie adaptată realităților unei lumi mereu în schimbare, fapt despre care am și vorbit în Parlamentul țării”, a declarat Timofti.

Președintele susține că țara noastră trebuie să țină cont și de exemplul statelor baltice, membre NATO din 2004, care astăzi sunt în siguranță, „beneficiind de prevederile articolului 5 al Alianței nord-atlantice, care stipulează apărarea colectivă în cazul unui atac armat”.

„În prezent există riscuri considerabile la adresa securității Republicii Moldova și șansa noastră este apropierea şi colaborarea cu NATO”, a subliniat Timofti.

Pe de altă parte, Republica Moldova riscă să-și consfințească și mai mult acest „statut de neutralitate”, dacă o lege în acest sens, privind „statutul de neutralitate permanentă”, promovată intens în această perioadă de comuniști, va fi votată în Parlament.

CITIȚI ȘI...