The Washington Post: Donald Trump, lăudat ca Nicolae Ceauşescu

The Washington Post: Donald Trump, lăudat ca Nicolae Ceauşescu

Donald Trump este lăudat la fel ca Nicolae Ceauşescu. Comparaţia este făcută de jurnaliştii Washington Post şi este justificată prin faptul că glorificarea unui lider de către apropiaţi şi subordonaţi se întâmplă adesea în regimurile totalitare. Tot jurnaliştii americani atrag atenţia că un astfel de comportament este nesincer. O demonstrează cartea publicată săptămâna trecută despre primul an la Casa Albă a lui Donald Trump în care se susţine că oamenii apropiaţi de președintele american îl flatează public, în timp ce îl vorbesc de rău pe la spate.

În opinia jurnaliştilor de la Washington Post, glorificarea și flatările aduse de elite unui lider se întâlnesc în mod obişnuit şi în exces în regimuri autoritare şi în care în jurul liderului este dezvoltat un cult al personalităţii, iar exemplele pe care le dau sunt dictatorii Nicolae Ceauşescu, generalul Franco sau Mobutu Sese Seko.

„În România, persoane publice l-au numit pe dictatorul Nicolae Ceauşescu: „geniul din Carpaţi”, „sursa luminii noastre”, „comoara înţelepciunii şi carismei”, „marele arhitect”, „astru”, „luceafăr”. În Zair, Mobutu Sese Seko a fost numit un nou „Profet” şi „Mesia”, iar ministrul de Interne a propus plasarea imaginii lui în locul crucifixelor. Laudatorii dictatorului spaniol Francisco Franco l-au comparat cu Iuliu Cezar, Carol cel Mare, Napoleon, Carol al V-lea şi majoritatea regilor din „Epoca de Aur” a Spaniei”, scriu jurnaliştii americani, care subliniază că flatarea excesivă nu denotă sinceritate şi este mai degrabă o formă de a influenţa decizii.

Editorialul Washington Post vine după ce secretarul de stat de la Casa Albă, Stephen Miller, l-a numit pe Trump un „geniu politic”, iar anul trecut, o şedinţă de guvern s-a transformat într-una de ode aduse liderului de la Casa Albă de oficiali în frunte cu vicepreşedintele Mike Pence.

Ei i-au mulţumit atunci lui Donald Trump, în cuvinte măgulitoare, pentru şansa şi binecuvântarea de a le permite să servească administraţia pe care o conduce şi poporul american.

0