Tensiuni în Asia: China e nemulţumită de misiunea Marinei SUA în marea Chinei de Sud

by Genko Genko

Un distrugător al Marinei americane a navigat în apropierea unei insule aflate în Marea Chinei de Sud, pentru prima dată sub președintele american Donald Trump. Insula este controlată de China, dar e disputată de mai multe state.

Miercuri, ambarcaţiunea de război USS Dewey a navigat la o distanţă de 20 de kilometri de Reciful Mischief ce face parte din lanțul insulei Spratly, conform declaraţiei unui oficial american.

Deşi acesta nu a confirmat detaliile operațiunii, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, cpt. Jeff Davis, a declarat pentru CNN:

„Avem o activitate zilnică în regiunea Asia-Pacific, inclusiv în Marea Chinei de Sud. Lucrăm în conformitate cu dreptul internațional, efectuăm zboruri, navigăm și operăm oriunde ne permit legile internaționale”, a adăugat el.

Aflată pe un traseu important al transportului maritim, China pretinde că deţine majoritatea Mării Chinei de Sud, inclusiv lanțurile Paracel și Spratly – afirmație contestată de numeroase alte țări, inclusiv Filipine și Vietnam.

Guvernul chinez a recuperat terenuri și a construit insule artificiale în mare, inclusiv de-a lungul Recifului Mischief, unde a masat active militare.

Oficialii chinezi au descris această misiune a SUA drept o încălcare gravă a legilor internaţionale și o provocare dplomatică, relatează CNN.

CITIȚI ȘI...