Tecusa Tănase: Atelierul meu este casa mea, iar casa mea este un atelier!

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Acum 3 ani, Tecusa Tănase a decis să-și schimbe viața radical, emigrând în Australia.
Acolo, a devenit mamă, paint-artist, vegană și femeie de succes, găsindu-și vocația!

INDEPENDENT: Dacă ți s-ar cere să faci biografia paint-artistei Tecusa Tănase, cum ți-ai dori să înceapă?

T.T.: Iubesc să pictez de mic copil. Am făcut și o școală de arte: îmi amintesc și azi cum mergeam pe jos, în satul vecin ca să ajung la școală. Am fost descurajată de foarte multe persoane să renunț la pictură, pe motiv că pictorii mor de foame și că aceasta nu este o profesie serioasă. Astfel, am absolvit facultatea de Drept, la insistența familiei, precum că ar fi o facultate care m-ar ajuta să-mi fac o carieră. Am făcut și a doua facultate, dar niciuna dintre acestea două nu mi-au schimbat viața și nici cariera în domeniu. Ajungând în Australia, dupa o periadă de maternitate, am decis să îmi ocup timpul cu activități relaxante și am făcut o pictură din 3 culori, pe o foaie A4. După ceva timp, această pictură, care, din punctul meu de vedere, era o banalitate, a fost văzută de câțiva dintre prietenii mei, care m-au încurajat să mai pictez, iar de acolo a și apărut prima comandă.
cats

INDEPENDENT: Din ce motiv ai decis să emigrezi și cum crezi că ar fi fost astăzi viața ta, dacă alegeai să rămâi în Moldova?

T.T.: Cu siguranță ar fi fost altfel, și aceasta nu ar fi fost legată de artă. În Australia am decis sa emigrez din cauza sistemului din Moldova. Am încercat să inițiez niște afaceri, însă birocrația și corupția m-au determinat să renunț.
cats

INDEPENDENT: Te-ai regăsit în Australia, sau ea te-a ales pe tine? Cum te-a întâlnit această țară? Cum sunt oamenii de acolo și nu erau oamenii de acasă?

T.T.: Cu Australia am o legatură specială, îndeosebi determinată de climă. Ador căldura, iar această țară este locul perfect pentru mine. Briza de ocean și natura de aici sunt incomparabile. Oamenii din Australia sunt foarte drăguți, zâmbesc mereu și oricând sunt gata să-ți ofere o mână de ajutor, chiar dacă ești străin. Recent, mi s-a întamplat un caz: începusem să plâng pe stradă și, timp de câteva minute, s-au oprit câteva persoane să mă întrebe dacă sunt OK și dacă mă pot ajuta cu ceva. Am primit și un hug de la o fetiță care m-a luat prin surprindere. Oamenii de aici sunt foarte deschiși și zâmbăreți.
cats

INDEPENDENT: Cum s-a întâmplat să descoperi pictura pe haine și ce ai pictat pe ele prima oară? Ai reușit să patentezi ideea în Sydney?

T.T.: Nu am inventat eu tehnica de a picta pe textile, doar am investit mult timp pentru a o studia. Eram sigură că voi reuși. Acum, sunt în toiul pregătirii unui proiect mult mai mare, pe care îl voi realiza în câțiva ani.
cats

INDEPENDENT: Cum începe ziua unui paint artist? Reușești să-ți planifici timpul, sau este aproape imposibil?

Timpul meu este foarte limitat, din motiv că am un job foarte important, și anume acela de a fi mamă singură a unui copil foarte năzbâtios, care adoră să picteze împreună cu mine. Uneori, îmi mai fac timp pentru meditație și yoga: sunt niște surse foarte importante pentru inspirația mea artistică.
cats

INDEPENDENT: Ai reușit să-ți construiești/amenajezi un atelier, sau nu ai nevoie de el?

T.T.: Atelierul meu este casa mea. Sau invers, casa mea este un atelier.

INDEPENDENT: Ce ai descoperit la identitatea ta, odată ce ai ales să te exprimi prin culori? Cât de atașată ești de lucrările tale?

T.T.: Sunt atașată de fiecare lucrare, dar atunci când o vând, o dau cu toată inima și mă bucură faptul că și altor persoane le place ceea ce fac eu. Pictez ceea ce simt. Unii mă critică pentru culorile prea închise și stilul meu, dar nu este vorba de stări negative, sau de tristețe, ci faptul că îmi plac mai mult culorile pastelate și cele de nuanțe întunecate. Când sunt tristă, nu pictez deloc. Nu vreau să transmit energie negativă celor care urmează să dețină lucrările mele.
cats

cats

INDEPENDENT: Cum au reacționat oamenii din cercul tău, când au interacționat cu aceste picturi neobișnuite (pe haine)? Care e publicul-țintă al acestor obiecte vestimentare și cât costă un articol?

T.T.: Mulți dintre prietenii mei au rămas uimiți, pentru că nu știau ce surpriză le pregătesc. Știau doar faptul că pictez tablouri, între timp, am început să pictez și pe textile.
Fiecare articol este individual și prețul de asemenea: depinde de complexitatea lucrării. Nu am un public-țintă stabilit. Una dintre lucrări a fost cumpărată de către o bătrânică de aproximativ 80 ani. I-a plăcut mult și voia să o cumpere pentru nepotul ei. I-am explicat că, deși tricoul pare clasic, este pentru femei. Doamna a revenit peste 30 minute și, totuși, a cumpărat tricoul pentru ea. Dacă e să cataloghez target-ul meu, cred că este unul iubitor de artă și de lucruri diferite de cele clasice.
cats

INDEPENDENT: Te afirmi și în cadrul concursurilor destinate artiștilor?

T.T.: Am participat la mai multe expoziții, printre care: ”Tap Gallery”, ”D7 Exhibition” sau ”Saatchi Art”. În viitor, planific să organizez expoziții și în afara Australiei.
cats

INDEPENDENT: Cum a fost, când ai pregătit prima expoziție de lucrări personale și cum te-ai simțit, când ți s-a propus pentru prima oară să vinzi una din lucrările tale? S-a întâmplat să regreți că ai vândut ceva realizat de tine?

T.T.: La prima expoziție, am avut mari emoții. Prima persoană pe care am văzut-o la expoziția mea, a fost o turistă din Franța, care m-a felicitat pentru curaj și pentru stilul meu divers de a picta. De fiecare dată, pictam chiar în timpul expoziției. Este mult mai atractiv și emoționant, pentru fiecare vizitator, să vadă cum artistul își pune ”sufletul” prin culori, direct pe pânză. O deosebită atenție o atrăgea faptul că sunt stângace și toate lucrările mele sunt pictate cu mâna stângă. Reacția vizitatorilor este surprinzătoare, pentru că nu întâlnești prea des artiști stângaci. Puțini, probabil, știu despre faptul că Leonardo da Vinci a fost și el stângaci, ceea ce nu l-a încurcat să devină un geniu.
cats

INDEPENDENT: S-a întâmplat să lași neterminat un tablou și apoi să revii la el, pentru a-l încheia?

T.T.: Da. Mi s-a întâmplat asta de foarte multe ori și nu doar mie, ci fiecărui artist. Mulți mă întreabă dacă îmi obosesc mâinile de la pictat. Nu, mâinile nu obosesc; foarte rapid obosesc ochii, și atunci, unele detalii pot fi omise intenționat. Când ochii îmi sunt suficient de odihniți, simt nevoia să revin la unele lucrări.
cats

INDEPENDENT: Ți-ai planificat să lansezi o serie de haine exclusiv pentru vegani?

T.T.: Desigur. O parte din proiectul meu presupune și lansarea unei colecții de genți și încălțăminte vegană, care va fi total diferită de ce este momentan pe piață. Nu va fi neaprăt pentru vegani, ci pentru orice iubitor de animale, sau pentru cei care sunt împotriva torturii animalelor.
1
2

INDEPENDENT: Cum e să fii mamă, paint-artist și femeie de succes, într-o țară ca Australia?

T.T.: Este bine: mă consider o femeie fericită și împlinită. Deși am trecut, împreună cu fiul meu, printr-o perioadă mai grea din viața noastră, acum suntem bine: sunt mama unui copil frumos și minunat, sunt iubită, sunt fericită! Fac ceea ce ador să fac – pictez, și asta mă face să mă simt norocoasă.
cats

INDEPENDENT: Ce crezi că te-ar motiva să revii în Moldova?

T.T.: M-ar motiva o schimbare completă a legislației, care mi-ar permite sa mă afirm fără procese lungi, costisitoare și birocratice. A venit timpul să renunțăm la unele legi ”sovietice”, care încă sunt în vigoare. Trebuie să înțelegem că acest sistem nu este eficient, iar modelul este învechit. Nimeni nu investește timp și bani într-o țară coruptă; doar daca acel investitor este corupt și el, altfel, riscă să piardă totul.
cats

INDEPENDENT: Ce îmbrăcăminte recomanzi să purtăm în 2014?

T.T.: Culoarea oficială, desemnată de Pantone, pentru anul 2014, este ”radiant orchid”. Deși, dacă luăm în vizor evenimentele de pe covorul roșu de la 2014 Oscars și Fashion Week, observăm că nuanțele predominante nu sunt doar rozul, ci și verdele pal, albastrul deschis etc. Designerii spun că în 2014 „pink is the new black” (rozul este pe post de negru). Se poartă costumele din două piese: cu pantaloni și accesorii din garderoba masculină. Fustele maxi vor fi înlocuite cu pantaloni maxi largi, pantaloni cu dungă etc.
Tricotajele rămân în modă în primavara anului 2014. Rochia tricotată și cardiganul supradimensional vor fi destul de utile în zilele mai răcoroase.
Câțiva designeri, cum ar fi Christian Siriano, Reem Acra, totuși, recomandă femeilor să-și pastreze aerul feminitate în acest an.
cats

INDEPENDENT: Îți mulțumim!


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...