„Tatăl lui Guguță” la 85 de ani: Ce evenimente vor fi organizate pentru aniversarea scriitorului

by Genko Genko

Ilustrul scriitor, Spiridon Vangheli, împlinește venerabila vârstă de 85 de ani. Cu această ocazie, Direcția Cultură a Primăriei, în colaborare cu alte instituții de cultură organizează un șir de activități dedicate „Tatălui lui Guguță”.

Astfel, la ora 10.00 va avea loc un flash-mob în scuarul Teatrului „Licurici” din capitală. Acesta va fi urmat de un Medalion aniversar „Copilul trăiește în sufletul meu” la Biblioteca Națională pentru copii „Ion Creangă”. La ora 15.00 va fi organizat un Medalion literar la Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți. A absolvit Școală primară din satul natal. Clasele următoare le face în orașul Bălți și comuna Pelinia. A lucrat profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldoveneasca” și „Lumina”.

Debutează în 1962 cu plachetă „În țara fluturilor”, după care urmează mai multe volume: „Soarele”, „Pe lume”, „Băiețelul din coliba albastra”, „Balade”, „Isprăvile lui Guguță”, „Ministrul bunelului”, „Columb în Australia”, „Guguță-căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboțel”, „Guguță și prietenii săi”, ș.a. A tradus din poezia și proză universală pentru copii.

În 2006 realizează un proiect de proporții „Carte de citire și gândire” pentru clasele I-IV în patru volume. Opera sa a fost tradusă în zeci de limbi, înregistrând milioane de exemplare, iar Guguță, eroul sau, este îndrăgit atât de micul cititor, cât și de cel mătur.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diplomă Internațională de Onoare „Andersen”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creanga” al Academiei Române, Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România, cu titlul de maestru al artei și cu cel de scriitor al poporului.

CITIȚI ȘI...