Ţările care comandă ploaia; Cum se „însămânţează” norii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În China, ploaia vine la comandă. Beijingul cheltuieşte 30 de milioane de dolari în această vară pentru un proiect care presupune folosirea unor tehnici de modificare a vremii, ca parte a unei campanii mai vaste.

China a folosit astfel de tehnici începând cu 2008, când a avut loc Olimpiada de la Beijing, scrie Business Insider.

Însă nu este singura ţara care încearcă să controleze ploaia. Cel puţin alte 52 de ţări, printre care şi Statele Unite, derulează în prezent programe de modificare a vremii, faţă de 42 de ţări în urmă cu cinci ani, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale.

Totul a început în anii ’40, odată cu experimentele realizate de doi oameni de ştiinţă de la General Electric pe muntele Washington, „considerat cel mai furtunos munte din lume”, şi în New York. După o serie de experimente, cei doi cercetători au reuşit să producă ploaia folosind gloanţe cu iodură de argint. În 1948, au obţinut un brevet pentru această tehnică, ce a fost numită „însămânţarea norilor”.

„Însămânţarea norilor”, folosită de americani în Războiului din Vietnam

Câteva decenii mai târziu, armata americană a folosit-o pe câmpul de luptă. Între 1967 şi 1972, în timpul Războiului din Vietnam, au fost cheltuite aproximativ 3 milioane de dolari pe an pentru programe de modificare a vremii, în scopul declanşării sezonului musonic, astfel încât să fie create condiţii dificile pentru soldaţii inamici.

Marea problemă cu programele de însămânţare a norilor constă în faptul că este dificil să îţi dai seama dacă acestea au vreun rezultat sau nu, chiar şi cu îmbunătăţirile cunoscute în prezent, spun oamenii de ştiinţă.

Cu toate acestea, tehnicile sunt folosite în întreaga lume în scopul combaterii efectelor schimbărilor climatice în ceea ce priveşte temperaturile şi precipitaţiile.

De exemplu, în statul american California, care se confruntă de mai mulţi ani cu o secetă cumplită, sunt utilizate proiecte de însămânţare a norilor pentru a creşte producţia de apă.

În China, Ministerul de Finanţe intenţionează să folosească această tehnologie pentru a produce, până în 2020, 60 de miliarde de metri cubi de ploaie în plus peste valorile obişnuite.

Anul trecut, statul indian Maharashtra, lovit de asemenea de secetă, a cheltuit 4,5 milioane de dolari pe tehnici de însămânţare a norilor.

Tehnologia nu este însă folosită doar pentru combaterea dezastrelor naturale sau a schimbărilor climatice. În luna mai, guvernul rus a alocat 1,3 milioane de dolari pentru un proiect menit să împiedice ploaia de Ziua Internaţională a Muncii.

Astfel de proiecte implică o colaborare între guvern şi o companie privată cum este Weather Modification Incorporated, care are operaţiuni în întreaga lume.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...