Ţara unde fiecare cetăţean dă şase mite pe an

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Corupţia este o problemă ce afectează toate ţările de pe glob şi autorităţile din întreaga lume se luptă să o combată, însă succesul luptei anticorupţie depinde de mulţi factori, iar unele ţări se pot lăuda cu un procent de corupţie mic, însă nu este cazul şi pentru această ţară.

Biroul naţional de statistică al Nigeriei a efectuat un sondaj pentru a vedea care este percepţia oamenilor asupra corupţiei. Rezultatele sunt uimitoare.

În medie un nigerian plăteste şase mite pe an şi aproape un sfert dintre adulţi au declarat că s-au confruntat cu astfel de situaţii. Majoritatea mitelor s-au dat pentru sarcini birocratice precum acordarea unui permis de conducere, pentru a opri anularea unor utilităţi precum energia electrică sau apa

Potrivit sondajului, cei mai mulţi nigerini dau şpagă poliţiştilor (46,4%), procurorilor (33%), judecătorilor (31,5%), angajaţilor fiscului (27,5%), ofiţerilor vamă (26,5%).

Astfel, conform estimărilor biroului naţional de statistică a Nigeriei, valoarea mitelor într-un an ajunge (iunie 2015-mai 2016) la 4,6 miliarde de dolari, echivalentul a 39% din bugetul ţării pentru educaţie. 62,4% dintre respondenţi au declarat că au acordat între 1 şi 3 mite în ultimele 12 luni, iar la capătul opus, 2,5% au declarat că au dat peste 30 de mite în această periodă. Cu toate acestea, corupţia nu este considerată ca fiind problema cea mai presantă a ţării. 17,3% dintre respondeţi cred că cea mai gravă problemă este şomajul, 16,5% sunt de părere că problema este legată de costul ridicat al vieţii, iar 14% spun că corupţia este o problemă.

Consiliul judiciar al Nigeriei, la fel şi poliţia, au contestat aceste informaţii, dar asta nu a oprit ca nigerienii să împărtăşească poveştile despre activităţile ilegale ale poliţiei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...