Țara în care numărul de turiști este de 7 ori mai mare decât numărul de locuitori

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Islanda a devenit o destinaţie turistică atât de populară încât numărul vizitatorilor străini ar urma să depăşească populaţia locală de şapte ori în acest an, astfel că Guvernul islandez se gândeşte dacă insula poate, şi trebuie, să găzduiască mai mulţi vizitatori, potrivit Agerpres.

„Sectorul se maturizează şi a devenit o adevărată industrie în Islanda şi odată cu asta vin şi provocările astfel că trebuie să fim pregătiţi să le abordăm”, a declarat recent ministrul Turismului din Islanda, Thordis Kolbrun R. Gylfadottir.

Un număr record de până la 2,3 milioane de turişti străini ar urma să viziteze Islanda până la finele acestui an, în creştere faţă de 1,8 milioane anul trecut, când înnoptările s-au ridicat la 7,8 milioane. Turismul este acum cel mai mare produs de export al Islandei şi a doua mare industrie după comerţul angro şi cu amănuntul. În 2016, turismul a fost responsabil pentru 8,4% din PIB.

Cei 347.000 de islandezi discută modul în care pot fi evitate greşelile din 1960 şi 1970 când pescuitul excesiv al heringului a decimat stocurile şi a afectat industria locală de pescuit.

Turismul a devenit o industrie de importanţă sistemică, ceea ce a determinat Banca Centrală a Islandei să ridice semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea unor astfel de ritmuri exponenţiale de creştere. Un eventual şoc al turismului „ar provoca un şoc pentru întreaga economie”, a avertizat Sedlabanki în raportul său de stabilitate financiară din luna octombrie. De asemenea, Banca Centrală a avertizat că turismul pune presiune asupra pieţei imobiliare locale, citând o creştere explozivă a preţului chiriilor pe termen scurt.

În aceste condiţii, noua coaliţie guvernamentală din care face parte şi Gylfadottir analizează în prezent o serie de măsuri destinate, dacă nu să limiteze sosirile, cel puţin să îmbunătăţească calitatea experienţei.

„Trebuie să vedem cum putem să creştem gradul de toleranţă. Uneori este vorba de întărirea infrastructurii, alteori este vorba despre redirecţionarea accesului spre zonele particulare. Deciziile pe care le vom lua vor afecta modul în care acest sector”, a spus Gylfadottir.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...