Ţara care mută munţii din loc, la propriu: Giganţii, puşi la pământ pentru a fi construite metropole

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Una dintre cele mai mari firme de construcţie din China va cheltui 2,7 miliarde de euro pentru a pune la pământ 700 de munţi din zona Lanzhou, permiţând dezvoltatorilor să ridice o nouă metropolă pe terenul respectiv. Numeroşi oameni de ştiinţă chinezi critică planul şi trag un semnal de alarmă, într-un articol publicat recent în revista Nature.

Cercetătorii Peiyue Li, Hui Qian şi Jianhua Wu de la Facultatea de ştiinţe şi inginerie a mediului de la Chang University spun că proiectul Lanzhou, ca şi multe alte asemenea iniţiative, nu a fost verificat din punct de vedere al mediului, tehnic sau economic. Ei avertizează că asemenea practici sunt tipice mineritului, nu şi construcţiilor urbane, iar ceea ce se întâmplă în această zonă este la o scară fără precedent în istoria omenirii, notează huffingtonpost.com

Lucrările au fost oprite în Lanzhou, în aprilie 2013, din cauza poluării. Au reînceput însă patru săptămâni mai târziu, în urma presiunii financiare din partea autorităţilor locale şi a investitorilor, certificatele de mediu nefiind nici acum completate, susţin oamenii de ştiinţă.

În urmă cu mult timp, un ţăran chinez, pe nume Yu Gong, a decis să mute doi munţi care îi blocau accesul către casă. Legenda spune că nu i-a fost uşor, dar în cele din urmă a reuşit să facă ce şi-a propus, de unde şi zicala “dacă există voinţă, poţi muta şi munţii din loc”. Acum, dezvoltatorii imobiliari din China vor să dea o nouă dimensiune proverbului, în ceea ce au numit “cel mai mare proiect de mutare a munţilor”.

Proiectul „Lanzhou New Area” va avea 130.000 de hectare şi ar putea creste PIB-ul din regiune cu 33 de miliarde de euro, până în 2030, marile corporaţii arătându-se deja interesate să investească aproape 9 miliarde de euro.

Acesta va fi al cincilea proiect din China în care autorităţile au aprobat construirea unei zone economice în inima sau în apropiere de marile oraşe. Regiunea Pudong din Shanghai sau zona Binhai din Tianjin, ce găzduieşte o replică de 120 de clădiri a cartierului american Manhattan, au trecut şi ele prin procese asemănătoare.

În spatele acţiunii se află una din cele mai mari companii private din ţară, China Pacific Construction Group, condusă de Yan Jiehe. De meserie profesor, Jiehe (52 de ani) este asemănat cu Donald Trump, datorită ambiţiilor sale măreţe şi a abilităţilor antreprenoriale, potrivit unui articol The Guardian, din 2012.

Jiehe s-a născut într-o familie cu nouă copii şi a lucrat timp de un deceniu ca profesor şi într-o firmă de producere a cimentului. În 1995, a pus bazele unei firme de construcţii, câştigând bani din cumpărarea şi retehnologizarea unor proprietăţi ale statului. În 2006, averea sa atingea cifra de 1 miliard de euro, făcându-l al doilea cel mai bogat om din China.

Jiehe este însă prudent când vine vorba de succesul proiectului Lanzhou, fiind îngrijorat de problemele de mediu. În urma cu un an, oraşul, situat lângă Râul Galben, a fost declarat cel mai poluat din China, din cauza industriilor de textile, fertilizare şi metalurgie ce îşi au bazele în zonă. Mai mult, regiunea, care este una deşertică, duce o lipsă acută de apă potabilă, lucru ce ar putea îndepărta o parte din investitori.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...