Tapiola îl contrazice pe Candu: Cetățenii trebuie să cunoască rezultatele investigației Kroll 2

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Toți cei implicați în frauda bancară trebuie să răspundă în fața justiției, iar cetățenii sunt în drept să afle rezultatele investigației Kroll. De această părere este șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola.

Potrivit lui Tapiola, cetățenii sunt în drept să afle ce se întâmplă cu investigația furtului miliardului de dolari din sistemul financiar-bancar, în contextul în care dosarul în care figura fostul prim-ministru Vlad Filat a fost unul netransparent, iar cetățenii au rămas cu multiple semne de întrebare.

„Toți cei implicați în frauda bancară trebuie să răspundă în fața justiției. Admitem că investigațiile au fost începute, dar este foarte important să fie asigurată transparența în procesele judiciare și este important ca acest lucru să garanteze supremația legii. Fără a cunoaște rezultatele investigației Kroll 2 noi nu știm la ce etapă ne aflăm. Este foarte important ca populația să afle răspunsurile care le caută, iar aici este vorba de transparență. Procesul lui Vlad Filat nu a fost transparent. Au rămas multiple semne de întrebare. Cred că este important ca lumea să știe ce se întâmplă”, a declarat șeful delegației UE la Chișinău în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune Moldova 1.

Tapiola a mai declarat că, UE nu stabilește relații cu anumite guverne care se află la guvernare, ci cu Republica Moldova, astfel, este important ca cetățenii să înțeleagă că, comunitatea internațională lucrează în interesele lor și nu al unor politicieni.

„Este foarte important să se înțeleagă că UE nu are relații cu fostul sau actualul guvern, ci cu țara. Avem însă câteva întrebări care persistă față de actuala conducere a țării, la care trebuie să se găsească răspuns. Pe noi ne interesează cetăţenii acestui stat, iar încrederea noastră depinde de încrederea pe care o ai ei (în instituțiile statului – n.r.). Eu reprezint interesele contribuabililor din Uniunea Europeană. Misiunea noastră este de a încuraja dezvoltarea acestei ţări, ca UE să aibă un vecin puternic”, a mai declarat Pirkka Tapiola.

În context, oficialul a subliniat că politicul ar trebui să se apuce serios de implementarea reformelor cerute de partenerii internaționali.

Anterior, spicherul Andrian Candu a declarat că partea a doua a raportului companiei americane Kroll, ce investighează dispariția a circa un miliard de dolari din ceie trei bănci falimentate moldovene, ar putea fi gata în lunile aprilie-mai.

De menționat că, la sfârșitul lunii noiembrie 2016, BNM a primit al treilea raport despre progresul înregistrat de compania Kroll în investigarea fraudei de proporții din sectorul bancar al Republicii Moldova.

Prima etapă a investigației a scos la lumină dovezi clare privind implicarea crucială în această fraudă a dlui Ilan Shor, precum și a companiilor și persoanelor fizice aflate în legătură cu acesta (împreună „Grupul Shor”). Dovezile în cauză au stat la baza unei analize amănunțite a fluxului de fonduri obținute în mod fraudulos în anul 2014, efectuată în scopul urmării fondurilor până la destinația lor finală.

În perioada 2012-2014, cele trei bănci din Republica Moldova au acordat credite în sumă totala ce depășește 3 miliarde de dolari SUA. Aceste fonduri au fost canalizate în mare parte prin intermediul unei structuri internaționale complexe de spălare a banilor, cu o factiune semnificativă a fondurilor revenind în Republica Moldova pentru achitarea împrumuturilor contractate anterior.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...