Tapiola: Există posibilitatea ca UE să anuleze întreaga tranșă din suportul privind reformarea justiției

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Există posibilitatea ca următoarea tranşă din suportul bugetar pentru reformarea justiţiei, alocată de UE Republicii Moldova, să fie anulată, din cauza lipsei de dorință de a schimba lucrurile în sistemul de drept, a declarat şeful delegaţiei UE în RM, Pirkka Tapiola, în cadrul unui interviu pentru Jurnal TV.

În opinia oficialului european, dorința politicienilor moldoveni de a reforma justiția este mai mult „declarativă”.

„De exemplu, am văzut anul trecut câteva cazuri când au fost aduşi în faţa instanţei câţiva judecători suspectaţi de acte de corupţie. Dar sunt oare aceste cazuri sistemice, sau izolate, sunt ele oare suficiente? Probabil că nu. Deci, este loc de mai multă voinţă politică, este loc de mai multe acţiuni şi determinare în astfel de cazuri. Iată de ce, spre exemplu, în baza analizei ultimului raport din cadrul Programului de suport pentru reformele din sectorul justiţiei, Uniunea Europeană a transferat mai puţini bani. Am decis să tăiem din tranşa a doua pentru reforma justiţiei din două motive. În primul rând din cauza lipsei de voinţă politică în reformarea Procuraturii, despre care am vorbit deja şi lupta anemică împotriva corupţiei. Am transmis, în acest fel, un semnal de nemulţumire”, a declarat Pirkka Tapiola.

Oficialul european a avertizat că dacă lucrurile vor continua în același ritm, atunci suportul european în acest domeniu ar putea fi anulat în totalitate.

„Atunci când vom ajunge la următoarea tranşă din suportul bugetar pentru reformarea justiţiei, vom analiza mai întâi progresele înregistrate. În funcţie de acestea vom stabili dacă vom acorda şi de această dată mai puţini bani sau dimpotrivă, poate va fi cazul să transferăm mai mulţi. Există şi posibilitatea, de exemplu, să anulăm întreaga tranşă. Oricare din aceste scenarii este posibil şi poate fi luat în calcul”, a spus Tapiola, care a ținut să sublinieze că un asemenea pas poate fi interpretat și ca o „sancțiune”.

În opinia lui Pirkka Tapiola, dacă Moldova nu va purcede la reforme, atunci riscă să devină un stat eșuat.

„Din nou însă vorbim despre voinţă politică. Am ajuns la o etapă fundamentală – semnarea şi ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Deci devine tot mai evident care ar putea fi pierderile în cazul în care nu sunt luate deciziile corecte, care sunt riscurile pentru suveranitatea ţării, pentru funcţionalitatea statului. Nimeni nu-şi doreşte să sfârşească într-un stat eşuat”, a menționat șeful delegației UE în Moldova.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...