Tabloul „Salvatorul lumii” de Leonardo da Vinci, estimat la 100 de milioane de dolari, va fi licitat la Christie’s

Tabloul „Salvatorul lumii” de Leonardo da Vinci, estimat la 100 de milioane de dolari, va fi licitat la Christie’s

Tabloul, pictat în ulei pe un panou de lemn de nuc, ca și portretul Giocondei, este cunoscut sub numele „Salvatorul lumii” și este un portret al lui Isus, care ține în mâna stângă un glob de crista,l în timp ce cu mâna dreaptă face semnul binecuvântării.

Tabloul a fost pictat în jurul anului 1500 și este una dintre cele 15 picturi în ulei realizate de Leonardo. Lucrarea a fost precedată de două desene pregătitoare executate de artist. Pentru aproape 150 de ani, tabloul a dispărut și a fost avansată ipoteza că ar fi fost distrus.

Acum câțiva ani, „Salvatorul lumii” („Salvator mundi”) a fost identificat într-o colecție americană și a fost expus public pentru prima oară la National Gallery din Londra, la data de 11 noiembrie 2011.

Până să i se piardă urma, tabloul a fost supus în repetate rânduri unor lucrări de restaurare, nu întotdeauna reușite. Specialiștii au determinat că doar mâna dreaptă a lui Isus, cea care binecuvântează, nu a fost afectată de restaurările succesive.

Înainte de a fi licitat de către Christie’s, pe 15 noiembrie, la New York, tabloul cu o valoare estimată de 100 de milioane de dolari va fi expus la Hong Kong, San Francisco și Londra.

0