Sute de persoane cu dizabilități psiho-sociale au rămas fără case și bunuri după ce rudele le-au plasat în internate psihoneurologice și le-au vândut proprietățile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sute de persoane cu dizabilități psiho-sociale au rămas fără case și bunuri după ce rudele le-au plasat în internate psihoneurologice și le-au vândut proprietățile. Acest lucru a fost posibil cu implicarea unor instanțe de judecată care le-au lipsit de capacitatea de exercițiu, retrăgându-le dreptul de a lua decizii în mod independent, conform unei investigații a portalului Anticorupție.md.

O lege, în vigoare până anul trecut, prevedea că o persoană cu dizabilități psiho-sociale putea fi lipsită de capacitatea de exercițiu în baza unei decizii judecătorești. Fiind declarată incapabilă, persoana era privată de drepturi fundamentale – nu se putea căsători, nu putea vota sau semna acte etc., toate deciziile fiind luate în locul său de un tutore. Deși legea prevede că tutorele trebuie să locuiască împreună cu cel căruia i-a ridicat capacitatea de exercițiu prin judecată, majoritatea cer ca persoanele pe care le reprezintă să fie plasate într-o instituție rezidențială.

Astfel, persoana cu dizabilități ajunge în grija statului, iar tutorele rămâne să îi gestioneze bunurile. În iunie curent a intrat în vigoare o modificare a Codului Civil, care nu mai permite retragerea capacității de exercițiu. În același timp, tot mai multe persoane lipsite anterior de capacitatea juridică sunt repuse în drepturi. Teoretic, după această procedură ei pot reveni în comunitate. Problema cea mare este că majoritatea nu mai au unde să se întoarcă, deoarece în casele lor trăiesc acum alți oameni.

A aflat întâmplător că o instanță de judecată i-a retras capacitatea de exercițiu

Liviu Goleac, un bărbat de 63 de ani din Chișinău, a aflat întâmplător că în 2009, o instanță de judecată i-a retras capacitatea de exercițiu la cererea rudelor sale. Tutore îi este fosta soție, Galina Goleac.

De șapte ani, bărbatul locuiește la Internatul Psihoneurologic din Cocieri, în timp ce fosta sa soție e în Canada. „Eu singur am scris cerere să mă aducă încoace pentru că nu mai puteam trăi acolo”, povestește el. A aflat că nu are putere de decizie de la un angajat al instituției, în momentul în care a încercat să obțină dreptul de a se muta cu traiul în comunitate.

Liviu Goleac este absolvent al Universității Tehnice. După absolvire a lucrat inginer la mai multe întreprinderi de stat și private. Cu fosta soție a divorțat în anul 1993, iar ceva mai târziu femeia a instituit tutela asupra lui.

„Omul este lucid, nu înțeleg cine și cum l-a putut lipsi de capacitatea de exercițiu”, spune Veronica Verlan, directoarea internatului.

Bărbatul are însă o explicație pentru cele întâmplate. El crede că rudele l-au lipsit de capacitatea de exercițiu ca să nu poată pretinde la un apartament de 88,3 metri pătrați, situat la Botanica, pe strada Decebal. Datele de la Cadastru arată că din 2011 apartamentul este scris pe numele Galinei Goleac, fosta soție a lui Liviu. Bărbatul spune că în prezent acolo nu ar locui nimeni, după plecarea feciorului la muncă peste hotare.

„Scopul a fost ca eu să nu obțin niciun centimetru pătrat din acea locuință fără acordul ei”, povestește bărbatul.

El afirmă că în ultimii patru ani femeia nu l-a vizitat niciodată, deși conform legii ar trebui să îi fie alături zi de zi. Tot din motivul că nu interacționa cu tutorele, a avut perioade în care evada foarte des de la internat. „Voiam în concediu, dar fără permisiunea tutorelui nu puteam pleca. Dar cum să îi cer voie dacă ea e plecată în Canada și nu vine să mă vadă?”, se întreabă bărbatul.

Întreaga investigație şi alte cazuri citiţi aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...