Sustrăgeau plăcuțele de înmatriculare ale automobilelor, iar apoi cereau între 600-1.000 de lei pentru a le întoarce. Cuplu din Soroca, reținut

Sustrăgeau plăcuțele de înmatriculare ale automobilelor, iar apoi cereau între 600-1.000 de lei pentru a le întoarce. Cuplu din Soroca, reținut

Un bărbat și o femeie, ambii cu vârsta de 38 de ani, au fost reținuți de oamenii legii, fiind cercetați penal pentru furt și șantaj. Potrivit Poliției indivizii domiciliați în raionul Soroca și care formau un cuplu, dezasamblau plăcuțele de înmatriculare de la mai multe mijloace de transport, preponderent înmatriculate de către autoritățile competente ale altor state, restabilirea cărora este costisitoare, iar ulterior amenințau victimele cu deteriorarea acestora, cerându-le să le transmită mijloace financiare, în sumă de 600-1.000 lei, prin intermediul diferitor conturi electronice de tip „QIWI”, pentru a le fi restituite plăcuțele.

Pentru elucidarea cazului dat, au fost implicați ofițerii Direcției Combaterea Cremei Organizate și Centrului de Analiză a Informației a Inspectoratului Național de Investigații, Direcției Generale Urmărire Penală, procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale cu suportul IP Soroca și IP Orhei. Astfel, datorită acțiunilor prompte ale acestora, la 11 septembrie, în orașul Orhei, s-a reușit reținerea suspecților.

Totodată, polițiștii au depistat peste 160 de cazuri de sustragere a plăcuților din mun. Chișinău și suburbii, mun. Bălți, raioanele Drochia, Soroca, Rîșcani, Sîngerei, Telenești, Orhei, Hîncești, Taraclia, Cimișlia, săvârșite de către suspecții reținuți.

Ca urmare a perchezițiilor efectuate asupra lor cât și în automobilul cu care aceștia se deplasau și îl utilizau la comiterea infracțiunilor, au fost ridicate mai multe obiecte, cartele SIM, telefoane mobile etc., ce urmează a fi administrate în calitate de probe și anexate la cauza penală, în vederea dovedirii vinovăției ultimilor.

Audiați de polițiști, suspecții și-au recunoscut pe deplin vina.

În urma măsurilor speciale de investigații, polițiști au reușit să recupereze o parte din plăcuțe, care urmează să fie restituite proprietarilor.

Actualmente, suspecții sunt reținuți pentru 72 de ore, dacă persoanelor li se va dovedi vinovăția, aceștia riscă pedeapsă cu închisoare de la 5 la 7 ani, cu amendă în mărime de la 42.000 la 67.500 lei.

Ofițerii de investigații continuă cercetările pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, precum și complicitatea suspecților la săvârșirea altor infracțiuni analogice comise pe teritoriul țării.

Persoanele care au avut de suferit în urma acțiunilor, să se adrese la numarul 112 sau la cel mai apropiat sector de Poliție.

Menționăm, că acest gen de infracțiune ce a afectat întreg teritoriul țării se află în atenția Poliției, pentru a fi contracarat.

Acțiunile s-au desfășurat cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii cu Destinație Specială „Fulger”.

0