Supermarketurile nu mai au voie să ofere gratuit pungi din plastic

Supermarketurile nu mai au voie să ofere gratuit pungi din plastic

Supermarketurile din Republic Moldova nu mai au voie, începând cu 1 ianuarie, să ofere gratuit pungi din plastic cumpărătorilor, după ce autoritățile au modificat legea în acest sens.

Din prima zi a a anului 2017 a intrat în vigoare legea prinvind „interzicerea distribuirii gratuite a pungilor din plastic, cu excepția pungilor din plastic foarte subțire” în scopul prevenirii generării deșeurilor și evitării poluării mediului cu deșeuri formate urmare a utilizării acestor pungi.

Astfel, după intrarea în vigoare a prevederilor Legii privind deșeurile, toate supermarketurile trebuie să le ofere cumpărătorilor alternative: fie folosesc plase biodegradabile, cu inscripția „material biodegradabil” sau „reciclabil”, fie folosesc plase din hârtie care să conțină 40% material reciclat. O a treia alternativă este oferirea de pungi din plastic reciclate.

Legea a fost inspirată din legislația Uniunii Europene, acolo unde supermarketurile de mulți ani nu mai oferă gratuit pungi din plastic, iar în vânzare sunt doar din plastic gros.

În fiecare an, peste 8 miliarde de pungi de plastic devin deșeuri în Europa, provocând pagube de mediu enorme. Propunerea UE la cererea statelor membre este ca acestea să întreprindă măsuri pentru reducerea folosirii pungilor de plastic în scopul reducerii impactului asupra mediului.

0