Sume importante de bani, pe numele șefului secției din cadrul CDRM. Șapte angajați, reținuți de CNA

Sume importante de bani, pe numele șefului secției din cadrul CDRM. Șapte angajați, reținuți de CNA

Șapte angajați din sistemul medical din țară au fost reținuți de CNA și procurori în urma unei operațiuni de documentare a faptelor de corupție comise de către un grup de medici, asistenți și reprezentanți ai unor clinici private. Aceștia ar fi instituit o schemă infracțională de estorcare a banilor de la pacienții asigurați pentru a-i supune investigațiilor imagistice și de tomografie computerizată.

Dacă în trei birouri s-au depistat cumulativ aproximativ 20.000 de lei, în biroul de serviciu al șefului Secției imagistică și tomografie computerizată din cadrul CRDM, dar și în caseta de valori, deținută în una din băncile comerciale din capitală, au fost depistate: 38.800 de euro, 18.105 de dolari și 115.200 de lei.

Pe lângă sumele ridicate din birou și din caseta de valori, au fost găsiți mai mulți bani la domiciliul acestuia. De la fața locului, au fost ridicați: 37.000 de Euro, 18.200 de dolari și 114.000 de lei.

Ulterior, 150.000 de euro au fost ridicați din cea de-a doua casetă metalică din filiala unei bănci comerciale. Banii au fost depuşi pe numele şefului de secţie din cadrul CRDM, iar proveniența banilor urmează a fi stabilită.

Potrivit materialelor cauzei, șeful secției imagistică și tomografie computerizată din cadrul Centrului republican de diagnosticare medicală ar fi organizat o rețea de medici din instituțiile medicale de stat și din clinici private, prin intermediul cărora oferea servicii contra cost pacienților. În urma înțelegerii prealabile, medicii trimiteau pacienții pentru investigații tomografice, ocolind programările corespunzătoare. Astfel, pacienții ar fi achitat banii direct șefului Secției imagistică și tomografie computerizată, fără ca sumele să fie reflectate în evidența spitalului, iar medicii care „furnizau pacienți” ar fi fost remunerați pentru fiecare om cu o parte din banii primiți.

În cadrul dosarului, au fost documentate în jur de 100 de episoade în care s-a stabilit complicitatea a cel puțin 13 medici și alți angajați medicali din cadrul Centrului republican de diagnosticare medicală, Institutului de ftiziopulmunologie, Dispensarului cardiologic și unor clinici private.

Persoanele reținute sunt cercetate pentru abuz în serviciu și corupere pasivă.

0