SUA și Japonia îi taie din elan lui Kim Jong-un

by Genko Genko

Avioane japoneze au efectuat manevre aeriene alături de bombardiere americane la sud-vest de Peninsula Coreeană, miercuri, în condiţiile în care Coreea de Nord ia în calcul lansarea unor rachete spre insula americană Guam, din vestul Oceanului Pacific, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Exerciţiile din Marea Chinei de Est au implicat două bombardiere B-1B Lancer ale forţelor aeriene americane, care au zburat de la baza Andersen Air Force aflată pe insula Guam, şi două avioane japoneze de luptă F-15, potrivit unui comunicat al forţelor aeriene japoneze.

„Exerciţiile au avut ca scop îmbunătăţirea interoperabilităţii şi consolidarea competenţelor de luptă”, au anunţat japonezii.

Avioanele americane, care au fost proiectate să transporte bombe nucleare şi mai târziu au trecut la încărcături convenţionale, au efectuat mai multe zboruri în Asia de Est în ultimele săptămâni. În plus faţă de exerciţiile aeriene cu avioanele japoneze, bombardierele au efectuat manevre şi cu aeronave din Coreea de Sud.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a declarat, marţi, că pentru moment va amâna punerea în aplicare a planului de lansare a unor rachete în largul Insulei Guam, avertizând însă că va merge mai departe cu planul în cazul în care Washingtonul întreprinde alte „acţiuni necugetate”.

Regimul de la Phenian a atras atenţia că analizează posibilitatea de a face o demonstraţie de forţă prin lansarea unor rachete în largul Insulei Guam, aparţinând Statelor Unite, iar preşedintele SUA, Donald Trump, a avertizat că va reacţiona cu „foc şi furie”.

CITIȚI ȘI...