SUA prelungesc protecția temporară pentru 1.250 de yemeniți din cauza condițiilor din țara lor

SUA prelungesc protecția temporară pentru 1.250 de yemeniți din cauza condițiilor din țara lor

În jur de 1.250 de yemeniți vor putea rămâne în SUA până în martie 2020 după ce administrația americană a decis joi prelungirea statutului lor de protecție temporară, care îi apără de o potențială expulzare, transmite AFP.

Aceste persoane vor fi autorizate să rămână pe teritoriul american după expirarea vizei cel puţin 18 luni, până la 3 martie 2020.

Ministrul pentru securitate internă, Kirstjen Nielsen, a explicat această decizie prin „circumstanţele excepţionale şi temporare” din Yemen, ţară devastată de război şi de o gravă criză umanitară.

În cadrul politicii de „toleranţă zero” faţă de imigraţia ilegală, administraţia Trump a revizuit programele ce acordă statut de protecţie temporară, adresate în principal cetăţenilor străini care nu pot reveni în ţările lor din cauza conflictelor sau a catastrofelor naturale.

Departamentul pentru Securitate Internă a retras în ultimele 18 luni acest statut mai multor sute de mii de originari din Nicaragua, Sudan, Honduras, Nepal şi Salvador, deşi mulţi dintre ei trăiau de mai mulţi ani în SUA, unde au întemeiat şi familii.

La 26 martie 2015, Arabia Saudită şi aliaţii lor arabi au declanşat o operaţiune militară pentru a reinstala guvernul preşedintelui Abd Rabbo Mansour Hadi, alungat din capitala Sanaa cu câteva luni mai devreme.

În cei peste trei ani de conflict, aproape 10.000 de oameni au fost ucişi, 53.000 răniţi, şi, pe lângă foamete, populaţia mai este ameninţată de holeră şi difterie, în „cea mai gravă criză umanitară din lume” la ora actuală, potrivit ONU.

Departamentul de Stat le-a recomandat din nou, joi, cetăţenilor americani să evite deplasările în Yemen din cauza conflictului din această ţară şi a ameninţării persistente reprezentate de „grupările teroriste”.

0