SUA: Opt hackeri, în majoritate ruși, inculpați pentru deturnarea a milioane de dolari

SUA: Opt hackeri, în majoritate ruși, inculpați pentru deturnarea a milioane de dolari

Opt persoane, în majoritate cetățeni ruși, au fost inculpate în SUA pentru organizarea de sisteme complexe de publicitate falsă pe internet, generând prejudicii de zeci de milioane de dolari unor firme, a anunțat marți Ministerul american al Justiției, citat de AFP.

Cei opt – cinci ruși, doi cetățeni din Kazahstan și un cetățean ruso-ucrainean – sunt acuzați în special de fraudă informatică, furt de identitate și spălare de bani. Trei dintre ei au fost arestați în străinătate și urmează să fie extrădați către SUA, dar ceilalți sunt încă în libertate.

„Acești indivizi sunt acuzați de crearea unei structuri de publicitate online complexe și frauduloase cu scopul de a înșela și escroca societățile care credeau că este vorba de activități reale, ceea ce le-a costat milioane de dolari”, a subliniat într-un comunicat William Sweeney, director adjunct al Biroului federal de investigații FBI (poliția federală a SUA).

Potrivit Ministerului justiției, au fost destructurate astfel două rețele internaționale de criminalitate informatică. Unul dintre mecanisme, denumit „Methbot” și care a funcționat între 2014 și 2016, a costat 7 milioane de dolari firmele care au cumpărat anunțuri publicitare online ce nu au fost însă văzute niciodată de internauți. Celălalt dispozitiv, care a operat în mod similar între 2015 și 2018, a scos din buzunarul unor societăți peste 29 de milioane de dolari.

0