SUA cere Rusiei să se dezică de acțiunile separatiștilor din estul Ucrainei

by Genko Genko

Departamentul de Stat al SUA acuză Rusia că ar sta în spatele evenimentelor din ultimele zile din estul Ucrainei și cere Kremlinului să condamne public acțiunile separatiștilor din țara vecină.

Cu o declarație în acest sens a venit Jennifer Psaki, purtător de cuvânt al Departamentului, citată de agenția rusă Interfax. Psaki acuză Rusia că ar fi pregătit din timp derularea în acest fel a evenimentelor.

Mai mult, oficialul american declară că manifestanții pro-ruși din regiunile de est ale Ucrainei ar fi fost plătiți direct de Rusia, exprimându-și totodată bănuielile că ”printre manifestanți ar fi chiar cetățeni ruși”.

Totodată, Psaki a dezvăluit că Secretarul de Stat al SUA, John Kerry i-a spus omologului său rus, Serghei Lavrov că ”SUA urmărește cu atenție evoluția evenimentelor din Harkov, Donețk, Lugansk și Mariupol și constată cu îngrijorare că aceste manifestații nu au început spontan”.

Citește și: (AUDIO) Dovada că cetățeni ruși sunt implicați în acțiunile separatiste din Ucraina

Totodată, ea a adăugat că John Kerry i-a cerut lui Lavrov ca ”Rusia să se dezică public de acțiunile separatiștilor, sabotorilor și provocatorilor din estul Ucrainei, și să îndemne părțile la dialog și cooperare”

Aceste declarații vin în condițiile în care Serviciile de Securitate ale Ucrainei (SBU) au anunțat ieri despre reținerea unui cetățean rus, care ar fi organizat și dirijat acțiunii de destabilizare în estul țării vecine.

CITIȚI ȘI...