SUA acuză Rusia că furnizează tancuri separatiştilor din estul Ucrainei

by Genko Genko

Statele Unite au acuzat din nou Rusia, luni, că „îşi continuă eforturile de destabilizare a estului Ucrainei”, afirmând că Moscova furnizează separatiştilor proruşi arme precum tancuri şi lansatoare de rachete.

]Rusia afirmă că doreşte pacea, însă aceste acţiuni nu corespund cuvintelor sale[, a afirmat Departamentul de Stat american, citat într-un comunicat.

]Nu avem nicio dovadă că susţinerea Rusiei faţă de separatişti a încetat. În realitate, considerăm că Rusia continuă să le furnizeze armament greu, echipament militar, bani şi că autorizează trecerea liberă a insurgenţilor separatişti pe teritoriul Ucrainei[.

Departamentul de Stat, la fel ca NATO, a acuzat din nou Rusia că ]masează militarii la frontiera ucraineană[, oferind o listă detaliată cu dovezi materiale care confirmă aceste acuzaţii.

Washintonul acuză Moscova, „că a concentrat un număr important de echipament în sud-vestul Rusiei” şi că aproape a dublat numărul de tancuri, vehicule blindate şi lansatoare de rachete.

„Informaţii recente demonstrează că Moscova le-a transferat recent separatiştilor tancuri din perioada sovietică şi material de artilerie şi că weekendul trecut mai multe vehicule militare au trecut frontiera”, afirmă Departamentul de Stat.

Washingtonul, Kievul şi aliaţii lor îl acuză pe preşedintele rus Vladimir Putin că înarmează şi finanţează separatiştii după destituirea în februarie a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici, ceea ce Kremlinul dezminte.

CITIȚI ȘI...