Sturza îi recomandă lui Candu să nu critice europarlamentarii: Aceștia fac distincție între societate şi deputaţii PD cu avioane private, costume Brioni, ceasuri Rolex

by Genko Genko

Autoritățile de la Chișinău se confruntă cu două mari crize – finanțarea europeană, care a fost amânată pe un termen nedeterminat și avizul așteptat din partea Comisiei de la Veneția asupra proiectului de modificare a sistemului electoral în unul mixt, care va fi negativ. Declarații în acest sens face fostul premier Ion Sturza.

„Se pare ca guvernarea „stabilizată” de la Chişinău se confruntă cu două mari crize. Finanţarea din partea UE se amână, slab spus, pe un termen nedeterminat şi Comisia de la Veneţia va face un copy-paste de pe avizul din martie 2103. Da, Republica Moldova are dreptul suveran să schimbe sistemul electoral după bunul plac, dar această schimbare va duce la coruperea „independenţilor” din partea oamenilor bogaţi (a se citi oligarhi)”, se arată într-un mesaj al lui Sturza pe o rețea de socializare.

Totodată, Sturza recomandă autorităților de la Chișinău și, în principal, speakerului Andrian Candu să se calmeze și să lase la o parte teoriile conspiraționiste, deoarece criticele de marți a europarlamentarilor sunt făcute în conformitate cu deciziile familiilor politice din care fac parte, precum și că aceștia iau în consideraţie factorul intern din țările pe care le reprezintă. „În cazul României cei în câmpul tactic al cărora se află Republica Moldova au destule „argumente” şi ştiu să fie convingători”, spune Sturza.

Acesta admite că europarlamentarii și-au expus discursurile de marți în plenul Parlamentului European și în baza „presiunii formidabile” a partidelor de opoziţie, dar şi a societăţii civile moldoveneşti, care a ieșit la proteste, după compromisul stabilit de PD și PSRM la 5 mai, când s-a votat în prima lectură proiectul socialiștilor de modificare a sistemului electoral în unul mixt. „Şi bravo lor, se maturizează, de nevoie”, a reacționat fostul premier.

Citește și: PR pentru întreaga lume: De imaginea PD se va ocupa o companie care a făcut lobby pentru Ianukovici și dictatorul Videla

De asemenea, Sturza spune că criticile europenilor vin și după ce PD a angajat o nouă firmă de lobby „banală şi brutală”, care încearcă să șlefuiască imaginea democraților în fața europenilor.

„Un mic element de psihologie: cine va fi mai credibil şi compătimit, reprezentanţii opoziţiei şi societăţii civile, moldoveni autentici, care şi arată aşa cum arată Moldova, sau lobbyști şi deputaţii PD cu avioane private, costume Brioni, ceasuri Rolex?!”, se întreabă fostul premier.

„Şi încă un detaliu. Aparent unicul aliat care mai susţine „stabilizețul” moldovenesc este România. Nu că la Bucureşti nu au înţeles ce, unde şi cum. Nu. Dar onoarea de… şi orgoliul profesional nu permite să recunoască că au greşit niţel. Cu atât mai interesant a sunat iniţiativa „unionistă” a domnului Candu – unim leul românesc cu ţuţâcul moldovenesc. Domnia sa, ca economist, nu poate să nu înţeleagă că sună bizar şi contravine intereselor economice ale României, în primul rând. Cel puţin azi. Ceea ce ştie domnul Candu şi nu ştiu masele e că la Bucureşti sunt mulţi decidenţi cărora le place acest plan de „unire”. Ultimul „cartuş” tras de Candu: suntem gata de unire. Încă un prieten fals, gata să toace banii românilor din ţară. La Chişinău se conturează, metaforic vorbind, fără de supărare, situaţia descrisă de Vladimir Putin în cartea sa autobiografică. Vânătoarea de şobolani. Prins în colţ, drăguţul de animăluţ devine extrem de agresiv şi contraatacă. Poate ar fi bine să nu ajungem în colţ, să fim raţionali şi pragmatici. Altfel, malo ne pocajetsea”, se mai arată în mesajul lui Ion Sturza.

CITIȚI ȘI...