(STUDIU) Vopselele pentru ouă, bombe pline de E-uri

by Genko Genko

Conform unui studio realizat de Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor (ANPCPPS) din România, jumătate dintre vopselurile de ouă dipsonibile pe piața românească conțin peste 7 E-uri, dintre care unele periculoase pentru sănătate.

Vopseaua lichidă de ouă de la Dr. Oetker, comercializată și în Republica Moldova, conține, potrivit analizei ANPCPPS, în componență nu mai puțin de 10 E-uri. Dintre acestea se remarcă azorubina E122, un colorant alimentar ce dă culoarea roșie.

Această substanță este interzisă în Japonia, Canada, Norvegia, SUA, Suedia și foarte mult folosită în Marea Britanie. Studiile au arătat că azorubina produce reactii alergice persoanelor ce sunt sensibile la aspirină și agravează astmul.

Potrivit specialiștilor, cel mai periculos E este tartrazina sau E102, care a dat efecte adverse mai ales la persoanele alergice la aspirină, la fructele de pădure și la cele astmatice.

Alte reacții identificate până acum au fost anxietate, migrene, depresie, tulburări de vedere și de somn. Mai mult, cercetătorii au ajuns la concluzia că E 102 este colorantul azoic cu cele mai multe și mai puternice reacții alergice dintre toți coloranții de acest tip. Cele două E-uri se găsesc, de altfel, în majoritatea dintre cele 20 de produse analizate de ANPCPPS.

De asemenea, o altă substanță controversată este metabisulfitul E223, un aditiv alimentar folosit ca antioxidant, conservant, dezinfectant şi agent de albire. Este considerat nociv pentru că împiedică asimilarea vitaminei B1. Unele studii au arătat că metabisulfitul de sodiu produce alergii, astm, iritaţii gastrice şi ale pielii.

STATISTICĂ
35 % dintre vopsele au în conținut 7 E-uri;
20 % au 1 E;
15 % au 2 E-uri;
10 % au 3 E-uri;
10 % au 8 E-uri;
5 % au 10 E-uri;
5 % au în ccomponență 5 E-uri.

CITIȚI ȘI...