(STUDIU) Topul ţărilor din lume unde femeile trăiesc cel mai bine

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Într-o lume în care se presupune că egalitatea dintre femei și bărbați este recunoscută și respectată, există încă state în care femeile nu cunosc o libertate de decizie reală, nu sunt la fel de prezente ca bărbaţii în sfera economică, nu se bucură de aceleaşi condiţii la educaţie, sau nu sunt suficient de prezente în procesul decizional politic.

Dezvoltarea economică a statelor nu înseamnă în mod automat și respectarea drepturilor femeilor sau o egalitatea perfectă între bărbaţi şi femei, aşa cum vom vedea şi în clasamentul de mai jos.

În ultimii ani, cu ajutorul diferitor programe guvernamentale la nivel global şi al organizaţiilor internaţionale de profil, se încearcă încurajarea femeilor pentru a-şi dovedi potenţialul de care dispun şi participarea cât mai activă a acestora în viaţa cotidiană.

Într-adevăr, la nivel global, femeile încep să aibă mai multe oportunități de participare la viaţa economică, crește accesul acestora la educație, trăiesc mai mult și duc o viață mai sănătoasă, totodată începând să deţină un rol tot mai mare în procesul decizional politic, dar schimbările se produc lent, mai spun autorii raportului „Global Gender Gap Report”, efectuat de Forumul Economic Mondial în fiecare an, începând din 2006.

Conform acestui raport, Europa este prezentă cu șapte țări în top 10. Marea Britanie se află pe locul 18, iar SUA pe 23. Filipine se află pe locul al cincilea, cel mai înalt loc ocupat de vreo țară asiatică, iar Nicaragua este cea mai bine plasată țară din cele două continente americane, pe 10. Niciuna dintre țările grupului G20, format din cele mai puternice țări industrializate, nu se află în top 10. Nici Orientul Mijlociu sau Africa nu au reprezentante în top 10. Republica Moldova şi România se găsesc pe poziţiile 52 şi respectiv, 70.

În cele ce urmează vă vom prezenta un top 25 al statelor în care femeile trăiesc cel mai bine din punct de vedere al respectării drepturilor şi egalităţii între sexe.

1. Islanda
De cinci ani consecutiv, Islanda este ţara cu cea mai mică “prăpastie” între sexe, arată statisticile prezentate la Forumul Economic Mondial. Asta înseamnă că islandezele se bucură de acces aproape egal cu bărbaţii la educaţie şi sănătate. Învăţământul superior în această ţară este dominat de femei, astfel 2 studenţi din 3 fiind de gen feminin. De asemenea, în Islanda, femeile pot participa mai ușor ca în alte părți la viața politică și economică a țării.

2.Finlanda
Finlanda, numărul doi în clasament, a fost prima ţară care a acordat (în 1906) femeilor dreptul de vot şi funcţii în conducerea ţării. Deși procentajul femeilor la oportunităţi şi participare economică și emanciparea politică a scăzut uşor, alți indicatori rămân ridicaţi.

3. Norvegia
Norvegia a avut o creștere mică a scorului global în acest an. Norvegia a reuşit să scadă cu 84% diferenţa dintre sexe în zona de oportunităţi şi participare economică. Norvegia este cea mai potrivită ţară pentru femeile care se pregătesc să nască, deoarece există ajutor calificat în aproape toate situaţiile, iar riscul de a muri la naştere este extrem de redus, de 1 la 7.600 de cazuri. Cea mai slab pregătită ţară la acest capitol este Afghanistan, unde probabilitatea ca o femeie să moară în timpul naşterii este de 200 ori mai mare decât din cauza bombelor sau gloanţelor.
Norvegia este fruntaşă şi în privinţa câştigurilor egale pentru femei şi bărbaţi. Când vine vorba de venituri medii, Norvegia împarte supremaţia primului loc cu Luxemburgul – în aceste state, femeile au aceleaşi salarii ca şi bărbaţii (calculat la un venit mediu de 40.000 dolari/an). Cele mai puţin plătite femei în raport cu bărbaţii sunt în Arabia Saudită, unde o femeie câştigă în medie cu 80% mai puţin ca un bărbat, pentru aceeaşi muncă prestată.

4. Suedia
Suedia deține poziția a patra în acest an. Cu o prezenţă a femeilor în parlamentul suedez de 44,7%, Suedia are unul din cel mai mare procentaj de femei legislatori din lume. Suedia este ţara ideală pentru femei, deoarece mamele şi taţii primesc 16 luni concediu de maternitate plătit integral. Ţara are însă o rată destul de ridicată a violenţei în familie
Totodată, Suedia este şi cel mai adecvat stat din punct de vedere al dreptului la avort. Aici femeile pot să facă avort, fără nicio restricţie, în primele 18 săptămâni de sarcină, fără a fi nevoie de consimţământul niciunei alte persoane. El Salvador, Filipine şi Nicaragua se află la polul opus, deoarece avortul este interzis prin lege în aceste state.

5. Filipine
Din grupul statelor cu venituri mici şi mijlocii, Filipine ocupă locul cel mai înalt, după ce a urcat trei locuri în acest an. În acelaşi timp, ocupă locul 10 în privinţa rolului femeilor în procesul decizional politic al acestei ţări. Filipine, pe de altă parte, se poate lăuda că e ţara care a redus cel mai mult diferenţele dintre bărbaţi şi femei la capitolul realizări în educaţie, sănătate şi supravieţuire. Mai mult, parlamentul ţării a votat, în 2009, o lege prin care garantează realizarea drepturilor femeilor. Tot ca o măsură de liberalizare a drepturilor femeilor, recent în Filipine s-a adoptat legea care permite tuturor femeilor să aibă acces la metode de contracepţie.

6. Irlanda
Irlanda a căzut un loc în acest an, ajungând pe şase, din cauza scăderii procentajului femeilor cu posibilitate de participare economică și la egalitate salarială, dar rămâne în top 10, cu scoruri puternice din alte categorii de drepturi.

7. Noua Zeelandă
Noua Zeelandă este una dintre cele doar două țări (inclusiv Filipine) din regiunea Asia și Pacific, care fac parte din top 10 al ţărilor în care femeile trăiesc bine şi nu sunt discriminate. Această ţară a căzut un loc faţă de anul trecut din cauza scăderii egalității salariale între sexe.

8. Danemarca
În Danemarca, femeile sunt majoritare în învățământul superior, cu 1,45 de femei pentru fiecare om înscris. Danemarca a adoptat, de asemenea, cote de gen voluntare pentru partidele politice încă din 1970, asta contribuind până în prezent la prezenţa mare de femei din politica daneză. Clasată pe locul opt, Danemarca este un paradis pentru mame, pentru că 2% din PIB este investit în îngrijirea copiilor. 78% dintre daneze au un loc de muncă.

9. Elveţia
Elveţia a urcat un loc în clasamentul general din acest an, datorită creşterii veniturilor estimate la câștigurile pentru femei. Elveţia se remarcă şi prin sistemul medical fără cusur la care femeile au acces fără nici un fel de discriminare.

10. Nicaragua
Nicaragua este singura țară din America Latină și Caraibe, prezentă în top 10. Nicaragua de asemenea, ocupă un bun loc 5 mondial în ceea ce priveşte indicele de emanciparea politică al femeilor și locul doi la cest capitol printre țările cu venituri mici şi medii.
11. Belgia
Deşi este un ţară dezvoltată din punct de vedere economic, unde drepturile omului sunt respectate în egală măsură, totuşi, Belgia ocupă abia locul 11 în acest clasament mondial. Acest fapt se datorează scorului destul de mic în participarea economică și indicele de oportunitate al femeilor. Belgia a fost una dintre țările cu cea mai mare îmbunătățire netă între 2000 și 2013.

12. Letonia
Letonia a câștigat trei locuri în acest an și este una dintre puținele țări care a eliminat complet decalajul de gen în educație şi sănătate și supraviețuire. Micuţul stat baltic se poate lăuda cu un record rar întâlnit – femeile sale îi domină sau măcar egalează pe bărbaţi la mai multe capitole. Astfel, femeile reprezentă în Letonia 71 la sută dintre absolvenţii universităţilor, 50 la sută dintre judecători şi 45 la sută dintre angajaţii institutelor de cercetare din această ţară. Nu în ultimul rând, Vaira Vike-Freiberga a devenit primul preşedinte-femeie al respectivei ţări. Chiar şi aşa, femeile încă sunt în spatele bărbaţilor letoni la câştiguri, având doar 80% din veniturile lor.

13. Olanda
Olanda a căzut două locuri în acest an, în parte din cauza reducerii numărului de femei în parlament, de la 41% la 39%, dar rămâne printre primele 15 țări din lume, în care femeile şi-ar dori foarte mult să locuiască.
Olanda este considerată o ţară prielnică femeilor, mai ales la capitolul acces la educaţie. Totuşi., 75% din doamne lucrează cu jumătate de normă, iar 25% din ele consideră că nu câştigă suficienţi bani. Legile olandeze permit angajaţilor plătiţi la oră să-şi scurteze programul de muncă, iar majoritatea femeilor cu copii profită de acest avantaj. Astfel, în medie, trei sferturi dintre femei şi un sfert dintre bărbaţi muncesc part time în Olanda. Concediul de maternitate plătit este însă de doar 16 săptămâni, cu opţiunea de a-l mări la 26 de săptămâni.
La polul opus, însemnând ţările din lume care nu oferă niciun fel de condiţii de trai pentru femei, se află mai multe ţări africane şi din Orientul Mijlociu. Coşmarul femeilor este, potrivit „Newsweek”, Ciad, care primeşte zero puncte pentru nivelul accesului la îngrijire medicală al femeilor. Femeile nu au aproape niciun drept în societate, iar cele mai multe sunt obligate să se mărite la 11-12 ani.

14. Germania
Germania a căzut un loc pe parcursul anului 2013, din cauza scăderii mai multor indicatori, inclusiv participarea femeii în câmpul de muncă, egalitate salarială și procentul de femei printre legislatori, înalți funcționari și manageri, dar a reușit să rămână printre primele 15 în clasamentul mondial.

15. Cuba
Probabil, pentru foarte mulţi pare surprinzător, dar într-adevăr Cuba ocupă un fruntaş loc 15 în ceea ce priveşte egalitatea dintre femei şi bărbaţi. Această ţară a urcat patru locuri în clasament, ca urmare a unei creșteri a numărului femeilor în parlament, totodată ocupând primul loc la acest capitol din grupul statelor cu venituri medii. În această ţară este foarte ridicat procentul de femei care activează în domeniul tehnic – 60% şi în parlament -43%.

16. Lesotho
Lesotho este în continuare cea mai bine clasată ţară în acest clasament din regiunea Africa Sub-sahariană. Lesotho este, de asemenea, printre statele cu cele mai mari creşteri pozitive în domeniul egalităţii dintre sexe, din cele 110 țări care au fost incluse de la primul raport în 2006.
Republica Africa de Sud şi regatul Lesotho sunt singurele ţări africane care s-au clasat pe primele 20 de locuri ale clasamentului. Lesotho ocupă o poziţie şi mai avansată decât Africa de Sud în ceea ce priveşte egalitatea dintre sexe: în acest stat nu există diferenţe între bărbaţi şi femei în domenii precum învăţământul şi sănătatea. În acelaşi timp, speranţa de viaţă din această ţară este extrem de scăzută, de numai 47 de ani.

17. Africa de Sud
Africa de Sud a pierdut un loc în acest an din cauza scăderii în indicele de oportunităţi şi participarea economică, dar rămâne al doilea cel mai bun performer în rândul țărilor cu venituri medii. Astăzi, parlamentul sud-african este format în proporţie de 45 la sută din femei, iar două reprezentante ale republicii, Maria Ramos şi Nonkululeko Nyembezi-Heita, directoare de bancă, respectiv de combinat de oţel, sunt în topul Forbes al celor mai puternice femei din lume.

18. Marea Britanie
Marea Britanie se plasează pe locul 18, în scădere semnificativă faţă de anii trecuţi.

19. Austria
Austria s-a situat cu o poziţie mai sus în acest an, datorită îmbunătățirii pentru femei a indicelui oportunităţi şi participare economică.

20. Canada
Canada şi-a îmbunătăţit poziţia cu un loc în clasamentul din acest an ca urmare a creșterii participării forței de muncă, venitului estimat obținut și alţi indici. Canada a depăşit complet diferenţa de gen în educație şi sănătate.
Încă din 2009, peste 70% dintre mamele din Canada erau angajate, procent ridicat prin intermediul programelor guvernamentale. În această ţară, concediul de maternitate poate să dureze până la 17 săptămâni şi o suplimentare de 35 de săptămâni poate fi împărţită între cei doi părinţi.

21. Luxemburg
Deoarece procentul femeilor din parlament a scăzut de la 25% la 22%, Luxemburg a pierdut patru locuri în acest an. Cea mai bună poziţie ocupată de Luxembourg, a fost locul 9.
Când vine vorba de venituri medii, Luxemburg împarte supremaţia primului loc cu Norvegia – în aceste state, femeile au aceleaşi salarii ca şi bărbaţii (calculat la un venit mediu de 40.000 dolari/an). Cele mai puţin plătite femei în raport cu bărbaţii sunt în Arabia Saudită, unde o femeie câştigă în medie cu 80% mai puţin ca un bărbat, pentru aceeaşi muncă prestată.

22. Burundi
Burundi este statul performer din grupul ţărilor cu venituri mici, îmbunătățindu-şi poziţia cu două locuri faţă de anul trecut. Este performeră de top în regiunea ţărilor Sub-sahariane din Africa pentru scorul înalt la oportunităţi şi participare economică.

23. Statele Unite ale Americii
Deși şi-a îmbunătăţit scorul general, Statele Unite a căzut un loc în acest an ca urmare a îmbunătățirilor din alte țări. Statele Unite a eliminat complet inegalităţile de gen în educație și sănătate. De asemenea, a arătat o îmbunătăţire minoră a procentului de femei în parlament, care a crescut de la 17% în 2012 la 18% în 2013.
SUA se poate lăuda şi cu cele mai bune condiţii pentru sportive. Din cele mai bine plătite zece sportive în anul 2013, la nivel global, cinci sunt din Statele Unite ale Americii. La sfârşitul clasamentului se află Arabia Saudită, care nu a trimis niciodată o femeie reprezentant la Jocurile Olimpice. Mai mult de atât, în această ţară, fetelor le este interzis să practice orice activităţi sportive în şcolile de stat.

24. Australia
Datorită îmbunătăţirii situaţiei în domeniul egalităţii salariale și a veniturilor obținute, Australia a câștigat un loc în acest an. Şi nivelurile ridicate de emanciparea politică și participare economică a femeilor din această ţară au contribuit la îmbunătăţirea situaţiei în clasamentul mondial privind egalitatea dintre sexe. Chiar dacă are un premier-femeie, Julia Gillard, două treimi dintre femeile din Australia cred că nu sunt tratate la fel ca bărbaţii.

25. Ecuador
Ecuador a făcut un salt uriaş de tocmai opt locuri în acest an, datorită îmbunătățirilor mari în procentajul femeilor prezente în parlament, egalitatea salariilor, dar și a altor indicatori.

Conform aceloraşi indicatori, cea mai nepotrivită ţară pentru a fi femeie este Yemen, iar cea mai periculoasă este Afghanistan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...